Indrek Kald • 3. november 2010 kell 12:14

Eestlased korraldasid Keenias mobiilivõistluse

Eesti IT-ettevõtjad korraldasid möödunud nädalavahetusel Keenia pealinnas Nairobis mobiilirakenduste loomise võistluse.

IPO48 nime kandnud 48tunnise ürituse jooksul pidid osalejad looma toimiva mobiililahenduse või -teenuse. Võitjatiimile oli ette nähtud 10 000 euro ehk ligi 160 000 krooni suurune auhind oma äriidee elluviimiseks.

Üritusel osales üle saja inimese, enamik neist tarkvaraarendaja taustaga. Nädalavahetusel peetud võistluse eel võisid osalejad tutvustada oma plaane korraldajafirma HumanIPO veebis, et saada rahvusvaheliselt nõustajate meeskonnalt tagasisidet. Üks mentoritest oli Skype Technologies OÜ juht Sten Tamkivi.

18 idee seast jõudsid finaali ehk kolme parema hulka TaxiMatch SMSil baseeruva taksode tellimise platvormiga, grupiostude võimalusi arendav MyShillings ja naissoost tarkvaraarendajate tiim M-Farm, mis teenindab mobiili abil farmereid.

Esikoha ja 10 000 eurot sai M-Farm. Nende teenus aitab Keenia viiel miljonil väikefarmeril mobiili vahendusel saada hinnainfot, müüa oma tooteid, lugeda ilmateateid, kontakteeruda omavahel ja küsida abi ekspertidelt. M-Farm teenib raha kuumaksu abil.

Üritust kohapeal vedanud ettevõtja Ragnar Sassi sõnul olid keenialased üllatavalt motiveeritud. Võidutiimi üks projekt on tema kinnitusel ka slummist pärit naistele programmeerimisoskuste andmine.

Ürituse kaaskorraldaja, Eestis elav Taani internetiärimees Kresten Buch firmast HumanIPO ütles, et Keenia muudab uute teenuste kontekstis huvitaks suur mobiiliga mikromaksete kasutamine.

39 miljoniga Ida-Aafrika riigis Keenias on 23 miljonit mobiiliomanikku ja neli miljonit internetti kasutavat inimest.

Üritust aitasid korraldada mullu jaanuaris loodud MTÜ Eesti Startup Juhtide Klubi liikmed Ragnar Sass, Rain Rannu ja Martin Villig ning Eestis elav Taani internetiärimees Kresten Buch firmast HumanIPO.

Äsjatoimunud IPO48 oli sarnane eestlaste ellu kutsutud üritusega Garage48, mille raames loodi aprillis Tallinnas ja augustis Tartus ühe nädalavahetuse jooksul palju uusi mobiili- ja veebiteenuseid.

Hetkel kuum