Indrek Kald • 17. november 2010 kell 11:35

Ansip: mis meil tehtud, on ELis teistel veel ees

See, mis Eestis on juba ammu tehtud, seisab teistel riikidel Euroopas alles ees, kommenteeris peaminister Andrus Ansip riigikogus valitsussektori defitsiiti.

Tema sõnul tuleb samas silmas pidada, et Eesti defitsiit on Euroopa Liidu üks pisemaid – 1,7% möödunud aasta lõpus. Väga paljudes euroliidu riikides on praegu teravad probleemid seotud just valitsussektori defitsiidiga, kulutuste kärpimisega, maksude tõstmisega, märkis peaminister. See, mis meil on ammu tehtud, seisab teistel alles kõigil ees, lisas Ansip.

Peaminister möönis, et Eesti praegune hinnatõus on suhteliselt kõrge, üks kõrgemaid Euroopa Liidus – 4,5%. Samas ELi keskmine inflatsioon on 2,3%, ütles Ansip riigikogu infotunnis Kadri Simsoni küsimusele hinnatõusu kohta vastates.

Ansipi hinnangul tuleb Eesti puhul praegu kindlasti pidada silmas seda, et tänased võrdlused tehakse deflatsiooniliselt hinnatasemelt ehk buumile järgnenud hindade languse tagajärjel saabunud tasemelt. Peaminister märkis, et  Eestis on aktsiisi määrasid tõstetud.

Tänavused maksulaekumised on Ansipi sõnul olnud head. "Meil olnud võimalus välja maksta eelarve laekumistest nii õpetajate kui ka politseinike palgad aga ka pensionid. Kui meil oleks samasugused eelarveprobleemid nagu enamikes Euroopa Liidu liikmesriikides, siis meil oleksid praegu tohutud rahastamisraskused," selgitas ta.

Hetkel kuum