Silvia Kruusmaa • 25. jaanuar 2011 kell 12:28

Seadus: väärtpaberikonto avamine lihtsamaks

Väärtpaberituru seaduse muudatuse vastuvõtmisel saaks avada väärtpaberikonto otse Eesti väärtpaberite keskregistris ilma panga või muu kontohalduri vahenduseta.

Valitsuse 25. jaanuaril algatatud väärtpaberituru seaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu võtab Eesti õigusesse üle Euroopa Liidu vastava direktiivi, mis käsitleb finantstagatiste ja väärtpaberite arveldustega seonduvat.

Samuti täpsustatakse Eesti väärtpaberite keskregistris väärtpaberikontodega seotud registritoiminguid, eelkõige, mis seondub väärtpaberite pantimisega, samuti võimaldatakse isikutel avada väärtpaberikonto otse Eesti väärtpaberite keskregistris ilma panga või muu kontohalduri vahenduseta.

Seadusemuudatused võimaldavad ja soodustavad Eesti väärtpaberituru ning selle infrastruktuuri osade, nagu näiteks väärtpaberiarveldus- ja maksesüsteemi veelgi suuremat integreerumist teiste Euroopa riikide ja muude välisriikide omadega.

Tallinna börs ja Eesti väärtpaberite keskregister on juba praegu tihedalt seotud teiste Balti riikide ja Poola, samuti Skandinaaviamaade ja USA finantsturgude ning väärtpaberiregistrite ja –arveldussüsteemidega. Eeldatavasti suurendab uus regulatsioon Eesti väärtpaberiringluse tasuvust, atraktiivsust, läbipaistvust ja usaldusväärsust ning koos sellega ka tema konkurentsivõimet.

Hetkel kuum