Anne Oja • 26. jaanuar 2011 kell 16:25

Euroopa Liit võib Lätit huntide tapmise pärast nuhelda

Lätlased kardavad, et Euroopa Liit võtab kasutusele sanktsioonid, kui riigis lastakse maha nende endi soovitud arv hunte, kirjutas ajaleht Diena.

Jahimehed tahavad senisest rohkem hunte maha nottida, ent neid hoiab tagasi Rootsis aset leidnud kiskjate jahi skandaal. Euroopa Komisjon otsustab homme, 27. jaanuaril, kuidas Rootsi liialt suurt hundijahikvooti menetleda. Seal leiab igal aastal oma osta kümnendik 200 hundist koosnevast populatsioonist.

Erinevatel andmetel elab Lätis 200-900 hunti. Jahimehed usuvad, et hunte on saanud liiga palju ja nende arvukust tuleb piirata 150 looma võrra aastas. Kui seda ei tehta, kujutavad hundid ohtu põtrade ja metskitsede populatsioonile.

Loomakaitsjad märgivad samas, et Euroopas on hunte niivõrd vähe, et nad võivad sootuks kaduda ja seetõttu tuleb võsavillemeid eriti kaitsta. Euroopa Liitu astudes lubas Läti säilitada huntide arvu 2004. aasta tasemel. Kui seda ei tehta, järgnevad sanktsioonid.

Hetkel kuum