2. mai 2011 kell 8:01

Jaapani autotootjad kriisis

Jaapani kaks suurimat autotootjat Toyota Motor ja Nissan Motor võivad välja tulla suure poolaasta kahjumiprognoosiga, sest firmad võitlevad jätkuvalt maavärina tektitatud kahjudega.

Maavärinast ja sellele järgnenud tsunamist enim mõjutatud Toyota võib juunis lõppeva kvartaliga teenida 155 miljardit jeeni (1,9 miljardit dollarit) kahjumit ning terve poolaasta peale saada lausa 241 miljardi jeenise (2,95 miljardit dollarit) kahjumi, selgub Bloombergi poolt küsitletud analüütikute prognoosidest.

Suuruselt teise Jaapani autotootja Nissani puhul on analüütikud veidi positiivsemad, prognoosides poolaasta kahjumiks 48 miljardit jeeni (600 miljonit dollarit).

Kõike halvema stsenaariumi korral võivad riigi autotootjate ja tarnijate kahjumid kokkupanduna ületada koguni 2008. ja 2009. aasta finantskriisi kahjumeid, ütles Tokyo Citigroupi analüütik Noriyki Matsushima Bloombergile.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum