Soldina terminal - täistabamus?

Piret Reiljan 13. mai 2011, 11:09

Tänane Äripäev kirjutab, et skandaalne Q Vara looja Jürgen Järvik omab varjatud ärihuve kütuseäris, muuhulgas ka Ida-Virumaa Soldina kütuseterminalis. Terminali omanik ja väljarentija on Veljo Kuuse juhitav firma, mis sai uhiuued kütusemahutid kätte võileivahinnaga.

Pärast eelmiste omanike käe all tekkinud raskusi oli Soldina terminal pikalt müügis ning alles aasta tagasi ostis selle Veljo Kuuse juhitav ja väidetavalt Skandinaavia investorite rahastatav Brave Capital. Kuusk on varem kuulsust ja vaenlasi kogunud tema suuromanduses olnud Kobe Investmentsi ja Peterburi Ärikvartali põhjalaskmisega, kui ta jättis partnerid tühjade pihkudega. 

Soldina terminali ostmine võib Kuusele ja tema partneritele osutuda täistabamuseks, kuna terminali uuendamisse ja laiendamisse investeerisid eksomanikud umbes 6 miljonit eurot SEBst laenatud raha, Kuusk pistis terminali varem korduvalt läbikukkunud enampakkumiselt lõpuks oma partnerite portfelli vaid 1,1 miljoni euro eest.

"Isegi kui vanametalliks lükkaksime, peaksime oma raha kätte saama," ütles Kuusk ostuhinna kohta. Terminali rentnike kohta ütleb Kuusk, et nende ümber tekkima hakanud kära on häiriv ja kui rentnikud tegelevad mittesihipärase tegevusega, on ta valmis rendilepingu lõpetama.

Kuuse soodne terminaliost pahandab tõenäoliselt seal läbikukkunud eksomanikke. "Meie suhted on päris keerulised," tunnistab Soldina terminali rentiva OÜ Soldina Õlibaasi juht Aivar Bärg, kes juhtis terminali ka eelmiste omanike ajal. "Eks nad lootsid võib-olla kuidagimoodi osaleda oksjonil ja on kindlasti solvunud ka praeguste omanike peale, et nad ikkagi baasi ära ostsid," räägib Bärg. Eelmiste omanike ebaõnnestumise põhjusteks peab Bärg pronksiöö sündmusi, üleinvesteerimist ja mahtude ülehindamist.

Soldina terminali eksomanike minevik on kirev. Alguses hoidsid nad oma osalust mõne aasta peidus advokaadibüroo Laus & Partnerid nimel, 2006. aasta lõpus ilmus aga äriregistrisse omanikuna AS DRF Kaubandus ning hiljem selle tütarfirma. Ettevõtete omanik oli 2008. aasta oktoobrini Margus Kukk, kes mullu sattus kriminaaluurimise alla GT Oil Estonia juhtimisel pankrotiavalduse esitamisega venitamise ning raamatupidamise stiihia tõttu.

Kuke ajal oli GT Oil lühikest aega ka kodumaise tanklaketi Olerex omanike seas. Veidi enne seda, kui Soldina terminal lõpuks enampakkumisel maha müüdi, ilmus DRF Kaubanduse omanikuks kuritegeliku minevikuga Janek Paklinski, keda karistati 1990ndatel korduvalt kriminaalkorras kelmuste eest. Paklinski on ka GT Oilis Kuke asemele omanikeringi ilmunud.

Soldina terminali Kuuselt rentiv ettevõte Soldina Õlibaas kuulub advokaadibüroole Arvisto & Koch, mis omakorda Äripäeva andmetel esindab Jürgen Järviku ja Marko Kalevi ärihuve. Näiteks on büroo advokaat Paavo Koch olnud Järviku kaitsja kohtus.

Koch keeldus ütlemast, keda ta kütuseäris esindab. Järvik teatas, et ei soovi oma äriprojekte meedias kajastada. Kalev eitas ärihuve Soldina terminalis.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. May 2011, 13:02
Otsi:

Ava täpsem otsing