Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Skeemimeister sai karmi süüdistuse

    Marko Kalev 2012. aasta sügisel kohtus. Kalev oli rõõmsa olekuga, kuigi viibis vahi all nüüd süüdistuseni jõudnud kriminaalasja tõttu.Foto: Veiko Tõkman

    Põhja ringkonnaprokuratuur esitas kütuseäriahela püsti pannud Marko Kalevile süüdistuse kuritegeliku ühenduse organiseerimises, mis tekitas riigile maksukuriteoga 825 000 eurot kahju.

    Asja kohtueelne uurimine kestis üle kolme aasta ja selle käigus vahistati Kalev ajutiselt 2012. aasta septembris. Äripäev on Kalevi ja tema endise äripartneri Jürgen Järviku kütuseärist kirjutanud mitu uurivat lugu. Viimati avalikustasime, kuidas skeemis kasutati ohtralt tankiste, kes saadeti jalgealuse tuliseks muutudes asumisele välismaale. Oleme valgust heitnud ka sellele, et Marko Kalevi ettevõttelt on raha laenanud Reformierakonna tipp-poliitik Eerik-Niiles Kross, kes enda sõnul küsis lühiajalist laenu hoopis Kalevi toonaselt äripartnerilt Järvikult. Lisaks aitas Kross Järvikul ja Kalevil kontakte luua aseritega, kelle abil lootis tandem hakata kütust maale tooma.
    Veel on Äripäev paljastanud, et DNB Panga pikaaegne juht Hans Pajoma aitas maksuskeemide meistril Järvikul saada pangast kütuseäriks mitu miljonit eurot laenu, nõustades teda muu hulgas erakirjavahetuses. Pajoma aitas laenu saada Järviku ja Kalevi OK Oil Groupil, millega plaaniti jõuliselt siseneda Eesti kütuseturule, kuid millele kriminaaluurimine vee peale tõmbas. Millalgi pärast Äripäeva artikleid lõppes Pajoma jaoks töösuhe DNBga. 

    Firmade ahel

    Kriminaalasja eeluurimisel kogutud andmeil oli Marko Kalevi ja temaga seotud inimeste kontrolli all terve kütuseäriahel, kuhu kuulus kümme osaühingut.

    Skeemis figureerisid aktsiisiladu Soldina Õlibaas, aktsiisilaos kütuse hulgimüügiga tegelenud OK Oiltrade, kommertsladu Rakvere Terminal, kütuse transpordiga tegelenud OK Oiltrans, kütust lõpptarbijatele müünud Baltic Fuel ja Front Trade Invest ning varifirmad Ozon MMG Grupp, Garsen Baltic, Silvernord ja Dellinghausen.

    Kalevi äripartner pääses süüdistusest
    Korduvalt maksuskeemide tõttu kohtu all olnud Kalev lõi süüdistuse kohaselt kuritegeliku ühenduse, mis koosnes vähemalt üheksast inimesest ja mille tegevus oli suunatud maksupettuse toimepanemisele vedelkütuse hulgimüügi valdkonnas. Süüdistusest pääses aga Kalevi äripartner ses samas kütuseäris – Põhja ringkonnaprokuröri Martin Tuuliku sõnul ei kinnita tõendid Jürgen Järviku osalust maksukuriteo toimepanemisel.
    „Kuritegeliku ühenduse eesmärk oli süüdistuse põhjal pakkuda käibemaksu tasumata jätmise kaudu konkurentidest odavamat kütust ja teenida seeläbi kuritegelikku tulu,“ rääkis Tuulik. Selleks kasutati ära kuni 2012. aasta aprillini vedelkütuse seaduses olnud „auku“. Nimelt kehtestati 2011. aasta aprillis kütuse müügiga tegelevatele ettevõtetele miljoni euro suuruse tagatise nõue, mille täitmist tuli aktsiisilaopidajal kütuse väljastamisel majandustegevuse registrist kontrollida. Samas oli kuni 2012. aasta kevadeni aktsiisilaopidajal lubatud kütust väljastada ka teistele äriühingule, mis kinnitasid, et kasutavad kütust ainult omatarbeks ja ei müü seda edasi.
    Seda sätet kasutaski süüdistuse kohaselt Kalevi organiseeritud kuritegelik ühendus ära ja omatarbeks väljastatud kütus müüdi läbi mitme varifirma edasi ning tekkinud käive jäeti õigesti deklareerimata, mistõttu jäi jaanuarist märtsini 2012 riigile laekumata 825 000 eurot käibemaksu.
    Marko Kalevi endine äripartner Jürgen Järvik.Foto: Erik Prozes
    Rahvusvahelised skeemid
    Kriminaalasja eeluurimisel kogutud andmeil oli Kalevi ja temaga seotud inimeste kontrolli all terve kütuseäriahel, kuhu kuulus kümme osaühingut. Kaleviga kooskõlastati tehinguid ja tema oli süüdistuse järgi peamine otsustaja. Mh oli Kalev juhatuse liige ettevõttes Pakavi Partners, mille kaudu võeti välja maksupettuse tulemusena saadud raha.
    "Viimastel aastatel on maksukuriteod muutunud järjest rahvusvahelisemaks, üha sagedamini kasutatakse välismaiseid variisikuid ja äriühinguid, et muuta kuritegude uurimine Eesti õiguskaitseasutuste jaoks võimalikult keeruliseks,“ nentis prokurör Tuulik.
    Tööjaotus kuritegelikus ühenduses
    Maksukuriteole kaasaaitamises ja kuritegelikku ühendusse kuulumises süüdistab prokuratuur seitset inimest. Süüdistuse järgi oli neil kõigil skeemis oma roll.
    Kuldar Lugna (39) tegeles OK Oiltrade’is kütuse hulgimüügiga ja Aivar Bärg (49) korraldas tööd Soldina Õlibaasis, kus kütus vahetas omanikku ja anti üle varifirmadele. Reimo Piirsoo (40) oli juhatuse liige Rakvere Terminalis, kus anti kütus üle varifirmadele ja väljastati lõppklientidele. Alari Sirvi (39) oli transpordiettevõtte OK Oiltrans OÜ juhatuse liige ning juhtis selle igapäevast tegevust. Lloyd Investments OÜ juhatuse liige Sven Soeson (39) väljastas fiktiivseid laene varifirmadele, et need saaks aktsiisilaost kütust osta ja ka lõppkliendid tasusid kütuse eest läbi selle firma.
    Janno Simmeri (36) ja Kaspar Tarto (36) ülesanne oli süüdistuse kohaselt värvata ja juhendada variisikuid. Skeemis meelitati väikese tasu eest osalema majanduslikult raskes seisus inimesi, kes vormistati äriühingute juhatuse liikmeteks, nende osalusel avati firmadele pangakontod ja sõlmiti fiktiivseid lepinguid.
    Mairo Lagoši (36) osas on kriminaalasja materjalid eraldatud, sest ta on kõnealuse kriminaalasja raames kuulutatud rahvusvaheliselt tagaotsitavaks. Tema roll oli uurimisandmeil variettevõtete juhtimine ja nende nimel tehingute korraldamine.
    Kohus uuel aastal
    Kriminaalasja hakatakse Harju maakohtus arutama järgmise aasta alguses. Marko Kalev ei soovinud süüdistust enne kohut kommenteerida. Hiljuti jõustus Kalevi ja mitme teise inimese süüdimõistmine veel ühes maksuasjas, täpsemalt 2004. aasta jaanuarist kuni 2007. aasta veebruarini toime pandud maksukuritegudes. Ses asjas mõisteti Kalev süüdi kui arvevabriku teenusega maksukuriteole kaasaaitaja.
    Üks küsimus: miks ei saanud süüdistust Jürgen Järvik, kes oli Marko Kalevi äripartner samas kütuseäris?
    Põhja ringkonnaprokurör Martin Tuulik
    Inimesele saab süüdistuse esitada siis, kui tõendid näitavad, et ta on toime pannud mõne karistusseadustikus sätestatud kuriteo. Tõendamisnõuded on Eesti kriminaalmenetluses teadupärast kõrged ja üsna spetsiifilised, seda eriti majanduskuritegude puhul.
    Kõnealuses kriminaalasjas kogutud tõendid kinnitavad, et Jürgen Järvik pakkus Marko Kalevile konsultatsiooniteenust DNB Pangaga suhtlemisel ja tema vahendusel said Kalevile allunud ja kuulunud ettevõtted pangast laenu. Seda pole Järvik eitanud ja ta on kutsutud selle kohta kohtusse tunnistusi andma. Samas ei kinnita tõendid tema osalust maksukuriteo toimepanemisel ja seetõttu polnud alust talle süüdistust esitada.
    See, et inimene figureerib osade süüdistuses märgitud ettevõtete omanikeringis, ei anna automaatselt alust kaasata teda kriminaalmenetlusse kahtlustatava või süüdistatavana. Ühegi süüdistusaktis märgitud firma juhatuses ta ei olnud ning otseselt ei saa talle ka igapäevast firmade töö sisulist juhtimist ette heita. Mõne üksiku e-kirja pinnalt ei ole võimalik sisustada inimesele etteheidetavat kuritegu, inimese tegevuses peavad ilmnema nii objektiivsed kui ka subjektiivsed kuriteo tunnused.
    Praktikas enamikul juhtudel vastutavad toimepandud maksukuritegude eest äriühingute juhatuse liikmed ning ainuüksi see, et Järvik oli Kalevi äripartner ja osa ettevõtete kaasomanik, ei ole alus süüdistuse esitamiseks.
    Järvik on kaasatud menetlusse tunnistajana, ta on korduvalt üle kuulatud ja ta on andnud põhjalikke ütlusi oma seoste ja tegemiste kohta. Neid ütlusi saab kohtus ristküsitlemise käigus kontrollida koos muude tõenditega.
    Erinevalt Jürgen Järvikust peab Marko Kalev järgmise aasta alguses süüdistatavana kohtu ette astuma.Foto: Andres Haabu
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Andrus Kaarelson: erakonnad, ühinege tööandjate majandusleppega!
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Värske tuul Tallinna börsil: Liven läheb raha küsima võlakirjadega
Kinnisvaraarendaja Liven valmistab ette Eesti esimeseks rohevõlakirjade avalikuks pakkumiseks, mille tingimused avaldatakse lähiajal. Võlakirjad jõuavad ka börsi nimekirja.
Kinnisvaraarendaja Liven valmistab ette Eesti esimeseks rohevõlakirjade avalikuks pakkumiseks, mille tingimused avaldatakse lähiajal. Võlakirjad jõuavad ka börsi nimekirja.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Advokaadibüroo Lextal muudab nime
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Taavi Kotka: IT-ettevõtted on muutunud ahneks
Avalikus sektoris jäävad infosüsteemid hoole ja arenduseta paljuski seetõttu, et teenusepakkujad on paisanud oma hinnad lakke, rääkis IT-ettevõtja ja endine majandusministeeriumi asekantsler Taavi Kotka.
Avalikus sektoris jäävad infosüsteemid hoole ja arenduseta paljuski seetõttu, et teenusepakkujad on paisanud oma hinnad lakke, rääkis IT-ettevõtja ja endine majandusministeeriumi asekantsler Taavi Kotka.