Piret Reiljan • 31. oktoober 2012 kell 3:36

Kütuseäri osutus suurpettuseks

Äripäeva poolt mullu kevadel paljastatud kahtlane kütuseäri päädis kriminaalasjaga, kus uuritakse kolme kuuga enam kui miljoni euro väljapetmist.

"Kinnisvara- ja kiirlaenuäris kõrbenud skandaalne tandem Jürgen Järvik ning Marko Kalev ajavad salapärast kütuseäri," kirjutas Äripäev eelmise aasta mais. Toonases artiklis paljastatud skeem Kalevi kontrolli all olevast kütusefirmade rägastikust ja advokaadibüroo taha peidetud tegevusest Ida-Virumaa Soldina kütuseterminalis osutus täistabamuseks. Nimelt teatasid prokuratuur ja maksuamet ulatuslikust kütuseäri maksupettusest, millega seoses vahistati meile tuttav Kalev, kahtlustuse said ka Soldina terminali rentiv Soldina Õlibaas OÜ ja terminali juht Aivar Bärg.

Järvik kahtlustatavate hulka ei kuulu, kuigi Äripäeva andmetel on ka tema selle äriga seotud. Avalikult on Järvik ja supermodell Carmen Kass praegu Kalevi äripartnerid Rakvere kütuseterminalis, mille kinnistu vormistati tänavu augustis Järviku-Kassi ja Kalevi ettevõtete omandusse. Muud väidetavad seosed kütuseäriga on Järvikul osavalt peidetud.

Lisaks Kalevile, Bärgile ja Soldina Õlibaasile on kahtlustuse saanud 13 eraisikut ja 1 juriidiline isik, kelle nimed pole praegu teada.

Maksuameti töötajad avastasid laiaulatusliku käibemaksupettuse kütuseäris, mille tulemusel jäi tänavu jaanuarist kuni märtsi lõpuni riigile maksudena laekumata 1,3 miljonit eurot, teatas prokuratuur eelmisel nädalal. Selline käibemaksu kahjusumma tähendab musti tehinguid vähemalt 6,5 miljoni euro ehk vanas rahas saja miljoni krooni eest. Ja seda kõigest kolme kuuga. Äripäevale on vihjatud, et skeemi tegelik kahju oli oluliselt suuremgi. "Aktsiisilaost müüdud kütus vormistati variettevõtetele omatarbeks ning nende ettevõtete nimel vormistati ka fiktiivsed pandilepingud ja ostu-müügitehingud erinevate äriühingutega. Sellise tehingute ahelaga varjati kauba tegelikku omanikku ja välditi käibemaksukohustuse tekkimist," kirjeldas pettust maksuameti uurimisosakonna Põhja I talituse juhataja Terje Lang.

Marko Kalev istub kriminaalasja tõttu alates septembrist vahi all. Lisaks sellele kriminaalasjale on Kalev kohtu all veel kahe maksupettuse süüdistusega.

Loe petuskeemist ja selle osalistest pikemalt tänasest Äripäevast.

 

Hetkel kuum