Alyona Stadnik • 26. mai 2011 kell 11:58

Tamming: diskussioon on manipuleerimine

Kui Eestis korraldataks sarnaselt Soomega abipakettide teema üle diskussioon, oleks see pigem inimestega manipuleerimine, ütles AS Tavid omanik ja nõukogu esimees Alar Tamming.

"Kui see diskussioon tehakse selleks, et jätta mulje, et rahvas on sellega nõus, siis tegelikult on sellel diskussioonil nagu Soomeski mõte puudu. Diskussiooniga pigem manipuleeritakse inimestega, et otsus oleks näiliselt demokraatlik," kommenteeris Tamming.

Tavidi omaniku sõnul saab iga mõtlev inimene aru, et abipaketid lõppevad tegelikult halvasti. Need ei päästa riike võlakoormast. "Iga inimene teab oma kogemusest, et kui ta on kellegile laenu andnud ning see laen tagasi ei tule, siis uue laenu andmine selleks, et eelmine laen tagasi saada, lõpeb tegelikult halvasti. Võimul olevatel inimestel on psühholoogiliselt väga raske õigeid otsuseid teha," sõnas ta.

Tamming leiab, et Kreeka puhul on asi väga lihtne. "Ei tohi rohkem kulutada, kui sa teenid. Praegu kulutatakse rohkem kui teenitakse ja seega on eelarve miinuses. Terve mõistusega on asi absoluutselt vastuolus. See lõpeb lõpuks majanduskrahhiga," lausus ta. Tavidi omanik lisas, et Eesti liitumise kohta abipaketiga, on ta saanud piisavalt informatsiooni. 

Tänane Äripäev kirjutab sellest, et Soome parlament kiitis eile heaks Portugali abipaketi, millele eelnes terav arutelu sealses parlamendis. Eestis sarnast arutelu, kus liigselt laenu najal elanud riikide abistamise üle tuliselt vaieldaks, näha pole.

Äripäev küsib, kas Eestis oleks vaja diskussiooni, et kasvõi avalikult selgitada seda, millised katsumused meid ees ootavad ja millised kohustused abiga omale võtame ning kas on piisavalt antud informatsiooni selle kohta, millal ja mis paketiga me liitume ning kui palju meil tuleb sinna raha anda.

Hetkel kuum