Silvia Kruusmaa • 4. juuni 2011 kell 8:41

Eestis tahetakse luua vorstitoodete klassifikatsioon

Tallinna tehnikaülikooli toiduainete instituut pöördus põllumajandusministeeriumi poole ettepanekuga luua Eesti vorstitoodete klassifikatsioon, mis aitaks tarbijal teha tervislikumaid ostuotsuseid, kirjutab Saarte Hääl.

TTÜ toiduainete instituudi direktori Raivo Voki sõnul määratakse kvaliteediklassiga ära vorstitoodete minimaalne lihasisaldus ja piiratakse lihaasendajate sisaldust. Soovitatavalt keelustatakse ka mõningate lisaainete nagu maitsetugevdaja E621 või toiduvärvide lisamine kõrgema kvaliteediga vorstitoodetesse.

Kui Nõukogude ajal pidid kõik lihatöötlejad järgima GOST-i norme, siis nüüd võib eri tootjate sama nime kandev toode olla väga erineva kvaliteediga. Tarbijakaitseameti andmetel kõigub lihasisaldus erinevate tootjate Lastevorstis 53,5 protsendist (Saaremaa Lihatööstus) kuni kolme protsendini (AS Maag Lihatööstus) ning veelgi suurem on viinerite lihasisalduse erinevus, mis kõigub 0–76 protsendini.

Sedavõrd suured käärid vorstitoodete lihasisalduses asetavad Raivo Voki hinnangul kvaliteetsemad tooted halvemasse olukorda.

Hetkel kuum