24. juuni 2011 kell 13:27

Saksa majandus võlakriisile vaatamata optimistlik

Järjekordne Ifo ärikliimaindeks tõusis juunis üllatuslikult kõrgeimale tasemele Saksamaade taasühinemisest saadik, vahendas Reuters.

Tähtsaim Saksa konjunktuuribaromeeter kerkis 0,3 protsenti 114,5 punktile. Tulemus oli üllatuslik, kuna kõik Reutersi poolt küsitletud eksperdid olid ennustanud tagasiminekut. „Saksa majandus on korraliku tõusu faasis,“ ütles Ifo president Hans-Werner Sinn. Samas olid ka ligi 7000 küsitletud firmajuhti tulevikuväljavaadete suhtes skeptilisemad kui kuu aega tagasi.

„Ifo indeks trotsib raskusjõudu,“ kommenteeris Ben May, Capital Economicsi analüütik. Siiski eeldab enamus ekspertidest, et tõus lähitulevikus pisut vaibub. Ekspordi ootused on kahanemas, samuti palkavad tööstusfirmad vähem personali kui veel mõned kuud tagasi. Majanduskasvu tipptase on seega ületatud.Hulgimüüjad on oma ootustes optimistlikumad kui jaemüüjad, eriti hästi läheb aga Saksa ehitussektoril. Eksperdid ennustavad 2011. aasta majanduskasvuks rohkem kui 3 protsenti.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum