Rainer Saad • 27. juuni 2011 kell 11:20

Mervyn King: võlakriis võib viia üldise usalduse kaotuseni

Eurotsooni fiskaalkriis kujutab endas kõige suuremat ohtu Suurbritannia finantsstabiilsusele, ütles Inglise keskpanga finantsstabiilsuse komitee reedel peetud istungil.

Inglise Keskpanga juht Mervyn King tõi istungil välja, et Suurbritannia pangad peavad andma rohkem informatsiooni nende riikide võlgadest, mida nad hoiavad, pidades eriti silmas raskustes olevate euroala riikide võlga. „Suurim risk Suurbritanniale tuleneb halvenevast Euroopa võlakriisist,” ütles Inglise Keskpanga juht Mervyn King ning lisas, et suutmatus kriisiga toime tulla võib lõpuks viia üldise usalduse kaotuseni. 

King lisas, et Suurbritannia pankade otsene levik võlgades nõrgenenud riikide Kreeka, Portugali ja Iirimaale on piiratud, kuid tõi välja, et pangad võivad olla riskantses olukorras, kuna laenasid hädas olevate riikide erasektorile ning omavad märkimisväärselt suuri nõudeid varadele Prantsusmaal ja Saksamaal, milledel on otsesem kokkupuude hädas olevate riikidega. Komitee märkis ka, et uus finantsoht või tekkida, kuna teatud sektorid on omavahel liiga tihedalt seotud, eriti keerulised finantsinstrumendid nagu börsil kaubeldavad fondid.

Hetkel kuum