15. august 2011 kell 7:55

Jaapani SKP kahanes oodatust vähem

Jaapani majandus kahanes teises kvartalis oodatust vähem tänu suuremahulistele taastustöödele, mis aitavad vähendada 11. märtsil maavärina poolt tekitatud kahjusid.

Sisemajanduse koguprodukt kahanes aastases võrdluses juunis lõppenud kvartaliga 1,3%, mis tähistab juba kolmandat järjestikust kahanevat kvartalit. Bloombergi poolt küsitletud ökonomistid prognoosisid keskmiselt 2,5% kahanevad majandust.

Jaapani rahandusminister Yoshihiko Noda ütles täna, et maailma suuruselt kolmas majandus jätkab ilmselt kasvamist juba selles kvartalis. Eile lubas minister astuda vajadusel "julgeid samme", et kaitsta jeeni kallinemise eest.

Riigi endine kõrgeim rahandusametnik Eisuke Sakakibara ütles täna kommentaariks, et riigi valuuta võib kallineda sõjajärgse kõrgeima tasemeni, ähvardades niigi aeglustuva maailmamajanduse kasvu tingimustes süüa ära suurfirmade nagu Sony ja Toyota vähesegi kasumi.

"Pealkirja number on küll oodatust parem, kuid tegu ei ole veel tugeva numbriga," ütles Shinkin Asset Managementi peaökonomist Hiroshi Miyazaki Bloombergile. "Kallinev jeen hakkab survestama eksporti ja kapitalikulutusi. Me võime oodata majanduse kasvamist kolmandas kvartalis, kuid jeen võib selle impulsi ära lämmatada."

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum