Väinu Rozental • 16. august 2011 kell 10:18

Mägus: hotelliturg peamiselt kodumaise kapitali käes

Väliskapitalil ei ole lihtne hotelliturule siseneda, sest meil on ees tugevad omamaised ettevõtjad, kes on häid tooteid arendanud ja võtnud tugeva turupositsiooni, vastas hotellide ja restoranide liidu juhatuse esimees Feliks Mägus päevaküsimusele.

Äripäev küsis täna hommikul ettevõtjatelt, kui protektsionistlik on Eesti turg ehk kas välisettevõtjad saavad meil vabalt tegutseda. Päevaküsimuse ajendiks on tänane ehitusteemaline kaanelugu, kus muu hulgas on juttu ka sellest, et soomlased nurisevad Eestist pärit ehitajate üle.

Mäguse hinnangul ei ole Eestis protektsionistlikku majanduspoliitikat. „Oleme pigem avatud ja Eesti riik soosib oma ametliku poliitikaga väliskapitali sissetulekut ning välisettevõtete arenemist Eestis,“ ütles Mägus. „On hea, et turumajanduses on erinevatel turuosalistel võimalik oma tegevust arendada, tugevdades sellega konkurentsi, ja luua tarbija jaoks paremaid tingimusi. Samas on kõik riigid teatud mõttes oma turgu kaitsnud ja protektsionistlikud olnud. Masu ajal tegid näiteks Prantsusmaa ja Saksamaa jõulisi samme selleks, et oma tootjaid kaitsta.“

Kui võrrelda Eesti ja teiste riikide hotellisektorit, siis meil on kodumaise kapitali käes rohkem kui mujal, lausus Mägus, kes on ühtlasi ka OÜ Nordic Hotels juhatuse esimees.

„Eks see tuleneb meie väiksest turust, rahvusvaheliste strateegiliste investorite jaoks ei ole Eesti piisavalt atraktiivne,“ põhjendas ta. „Ja muidugi ka see, et meil tegutsevad küllaltki tugevad omamaised ettevõtted. Meie hotellimajanduse ajalugu rahvusvahelises mõttes algab ju 60ndatest aastatest, kui meil olid Inturisti tublid hotellid Tallinn ja Kungla ning alates 1972. aastast Viru. Need hotellid panid tegelikult aluse Eesti hotellimajandusele ja lõid väga tugeva põhja kogenud töötajate ning spetsialistide tekkeks.“

Hetkel kuum