Alyona Stadnik • 26. august 2011 kell 11:23

Toomla on 90% kindel, et võidab Ilves

Politoloog Rein Toomla sõnul võidab presidendivalimistel kindlasti Ilves ning põhiseaduse järgi on tal ka võimalus olla ametis teist ametiaastat järjest.

„Mis tähendab seda, et ta saab rohkem hääli kui Indrek Tarand. Kogu küsimus taandub ikkagi sellele, kas Ilves saab 68 häält,“ lausus Toomla. Ta lisas, et samas ei saa 100% kindel olla, et kõik Keskerakonna 26 inimest hääletavad Tarandi poolt. 

„Kaks kuud tagasi tundus, et  valimised on lihtsad. Nüüd on tekkinud intriig. Ma võin öelda, et olen 90% kindel, et Ilves osutub võitjaks aga mitte miski ei takista allesjäänud 10% realiseerumist," rääkis Toomla.

Toomla sõnul poliitilise nurga alt vaadates ei ole Ilves võrreldes Indrek Tarandiga halb valik. "Ei sa öelda, et ta on Tarandist ka peajagu üle. Tarand on ka väga tõsiseltvõetav kandidaat," leiab Toomla.

Kui põhiseadus ütleb, et president võib olla ametis kaks ametiaega järjest, siis las ta olla, selgitas Toomla. „Võiksime ka selle võimaluse asetada kaalukausile. Kui me oleme otsustanud, et võib olla kaks ametiaega ja kui riigipeale ei ole tõsiseid etteheiteid, siis las ta olla,“ lausus Toomla.

Riigikogu erakorraline istungjärk, mil toimub esimene presidendi hääletusvoor riigikogus, on 29. augustil. Teine ja kolmas hääletusvoor riigikogus toimub vajadusel 30. augustil. Äripäev küsib täna, keda eelistatakse presidendivalimisel. 

Hetkel kuum