Sirje Rank • 28. august 2011 kell 6:50

Rootsi kärpis järsult majandusprognoosi

Rootsi rahandusminister Anders Borg kärpis reedel järsult Rootsi tuleva aasta majandusprognoosi, põhjendades otsust sellega, et USA ja Euroopa probleemid ei jäta kindlasti puutumata ka ekspordist sõltuvat Rootsit.

„Mida me nüüd näeme, on rahvusvaheline võlatorm, mis laine laine haaval rullib üle Rootsi majanduse,“ tsiteeris Borgi Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Kui tänavu aprillis prognoosis Rootsi valitsus, et tuleval aastal kasvab majandus 3,8% ning vasakult ja paremalt kostis kiitust, et Rootsi on uus tiigermajandus ning tugev kui Pipi, siis Rootsi konjunktuuriinstituudi viimased baromeetrid ei jäta kahtlust – Eesti olulisel eksporditurul on tugevad pidurdumise märgid. Nii tarbijad kui ettevõtted tõmbavad tagasi.

Reedel järsult kärbitud prognoosi järgi kasvab Rootsi majandus tuleval aastal 1,3%. See omakoda kajastub tööturul, kus töötuse määr alaneb tänavu oodatust vähem ning pöörab tulevala aastal uuesti tõusule. Uue prognoosi järgi kasvab töötuse määr tuleval aastal 7,8%-le, selle asemel, et alaneda aprillis prognoositud 6,6%-le.

Borg hoiatas, et ees võivad olla veelgi raskemad ajad. "Viimase 14 päevaga on selgeks saanud, et Euroopa pangandussüsteemis – isegi väga suurtel pankadel – on ilmsed finantseerimisraskused. Me loodame, et olukord rahuneb, kuid riske ei saa alahinnata,“ ütles Borg.

Majanduskasvu aeglustumisest jääb Rootsi valitsusele vähem vahendeid ka lubatud maksukärbete jm reformide elluviimiseks. Kui enne rehkendati selleks 30 miljardit Rootsi krooni, siis nüüd tuleb eelarvekõnelustel prioriteedid selgeks vaielda 10-15 miljardi Rootsi krooni piires. Järjekordne üksikisiku tulumaksu kärbe ca 17 miljardi Rootsi krooni ulatuases jääb praegu ilmselt ootele, restoranitoidu käibemaksukergenduse üle vaidlused aga alles jätkuvad.

Borgi sõnul ei või avaliku sektori finantsid olla ebastabiilsuse allikas.

„Kes tahavad rohkem kulutada, peavad ütlema, milliseid makse nad tõsta plaanivad,“ tsiteeris Borgi Wall Street Journal.

Algselt plaanitud 1,8%-se ülejäägi asemel visandab Borg nüüd tulevaks aastaks tasakaalus eelarvet.

Swedbanmki ökonomist Knut Hallberg kommenteeris ajalehele Wall Street Journal, et Rootsi rahandusminister on läinud ühest äärmisest teise. „Kevadel oli Borg liiga optimistlik Rootsi majanduse väljavaadete osas ning nüüd minu arvates liiga pessimistlik,“ ütles ta.

Eesti teisel olulisel eksporditurul Soomes prognoosib rahandusministeerium, et majandus kasvab tuleval aastal 2,8%.

Hetkel kuum