Katre Pilvinski • 22. september 2011 kell 5:41

"Maailmal ees võlgade tagasi maksmine"

LHV panga nõukogu esimees Rain Lõhmus ütles, et viimased 20 aastat on lääneriikides põhinenud võlgade kasvul, kuid nüüd ootab ees võlgade tagasi maksmine.

Lõhmus rääkis ETV saates "Terevisioon", et globaalselt on ees aeglasema kasvu aastad, kui olid viimased 10 kuni 20 aastat, vahendas ERR.

Põhiline põhjus seisneb tema sõnul selles, et suurtes lääneriikides viimase 20 aasta majanduskasv on väga palju põhinenud võlgade kasvul - inimesed on võlgu jäänud rohkem, ettevõtted on tegelikult tublimad olnud, sest on rohkem võlga tagasi maksnud.

Lõhmus selgitas, et nüüd, kui inimesed hakkasid paar aastat tagasi hirmuga võlgu tagasi maksma, siis valitsused kompenseerisid seda ja hakkasid ise rohkem kulutama, aga ka valitsused ei saa väga palju kulutada.

"Minu hüpotees on see, et järgmisel viiel kuni kümnel aastal toimub võlgade tagasimaksmise periood. Nagu igas perekonnas - kui võlgu tagasi maksad, saad vähem kulutada, ja kui vähem kulutad, siis on ka majanduskasv väiksem," rääkis Lõhmus.

 

Hetkel kuum