5. oktoober 2011 kell 13:11

IMF pakub Euroopale oma abi

Rahvusvaheline Valuutafond IMF on valmis ühinema euroala päästefondiga ning ostma kriisis riikide võlakirju, et taastada finantsturgude usaldus.

Kokkukuivav majandus, gigantne säästupakett, rahvaülestõus valitsuse vastu – olukord Kreekas hakkab mitmete vaatlejate sõnul lähenema katastroofile. IMF-i Euroopa direktori Antonio Borgesi hinnangul on olukord koguni nii hull, et tuleb ümber teha Euroopa Keskpanga, IMF-i ja Euroopa Komisjoni poolt Kreekale juulis kinnitatud säästupakett.

Vaja on programmi, mis asetab raskuspunkti riigi võlgade kandevõimele ja majanduse kasvule aitamisele, ütles Borges täna Brüsselis. Ühtlasi pakkus Borges välja, et IMF võib osta Euroopa riigivõlakirju. IMF võib investeerida koos EFSF-iga, kui viimane ostab Itaalia ja Hispaania võlakirju.

Borges hoiatas, et usalduse kaotus võib viia Euroopa pangad kiiresti laenukriisi, ajal mil majanduskasv on niigi juba aeglustumas. "Me peame taastama kiiresti usalduse, Parim viis seda teha on suurendada kiiresti kapitali," ütles Borges.

Borges rääkis ka plaanist muuta erasektori osalemise reegleid teises Kreeka abipaketis. Juhul, kui eksperdid on Kreeka säästukursis veendunud, osaleb IMF selles programmis kindlasti. Borges kinnitas ka, et Kreeka saab järgmise abilaenu.

IMF kutsus ühtlasi Euroopa valitsusi üles võtma ette samme oma finantssektorite kiireks rekapitaliseerimiseks, et mitte lasta kriisil lämmatada majanduskasvu. Ühtlasi soovitab IMF ajada Lääne-Euroopas lõdvemat rahapoliitikat, öeldes et valitsused võiksid vabamalt kulutada.

 

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum