Rahvaülestõus Wall Streeti vastu

Katri Soe-Surén 16. oktoober 2011, 11:15

Tuhanded inimesed avaldasid eile kogu maailmas meelt finantsturgude tegevuse vastu. Roomas muutusid meeleavaldused vägivaldseks, inimesed said vigastada ja süüdati põlema autosid.

Saksamaal tänavatel tuhanded inimesed Frankfurdis, Berliinis ja Hamburgis, kokku 50 linnas. „Oleme pankade ja selle vastu, et kasumid on asetatud inimesest kõrgemale,“ tsiteeris ajaleht Handelsblatt liikumise „Occupy Frankfurt“ esindajat. Globaliseerumisvastase organisatsiooni Attac kõneisik Alexis Passadakis heitis aga euroopa valitsustele ette oma poliitikaga kriisi teravdamist, sotsiaaltoetuste kaotamist ja pankade päästepakettide abil demokraatia kahjustamist.

„See ülemaailmne mitmete tuhandete eelkõige noorte inimeste protest on hoiatussignaal,“ ütles Saksa Ametiühingute Liidu juht Michael Sommer. Meeleavaldajad viitavad õigusega vaeste ja rikaste vahel süvenevale lõhele. „Ilma igasuguse demokraatliku legitimatsiooni ja ilma vastutustundeta üldsuse ees tegelevad investeerimispangad ühiskonna lõhestamisega.“ Sommeri arvates peaksid valitsused keskenduma inimese, mitte anonüümsete finantsturgude huvid. „Spekulatsioonid tuleb ohjeldada ja finantsturud tugevalt reguleerida,“ nõudis Sommer.

„Inimesed teadvustavad endale, et nad ei ole praegustes süsteemides vabad, see on vabadusliikumine,“ ütles Frankfurdis üks meeleavaldaja. Euroopa Keskpanga ees Frankfurdis oli eile ligikaudu 5200 inimest. Berliinis ja Hamburgis oli tänavatel umbes 1000 inimest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. October 2011, 15:05
Otsi:

Ava täpsem otsing