26. oktoober 2011 kell 19:07

EFSFi võimendamise ulatus otsustakse novembris

Euroopa Liit jõudis kolmapäeval kokkuleppele EFSFi laenuvõime mitmekordistamise osas, kuid mehhanismi võimendamise täpse suuruse panevad rahandusministrid paika novembris, vahendab Reuters pärast ELi tippkohtumise lõppu avalikustatavat ametlikku teadet.

Ootuspäraselt ei teinud Euroopa Liidu liidrid kolmapäevasel tippkohtumisel suuri edusamme ja lõplike lahenduste formuleerimine lükkub vähemalt novembrisse kui mitte hilisemaks.

EFSFi – mille praegune maht on 440 miljardit eurot – tulejõu suurendamisel kaalutakse jätkuvalt kahte võimalust, millest esimene hõlmab EFSFi väljaantavate riigivõlakirjade kindlustamist ja teine lisaraha vajava riigi poolset eriotstarbelise varakogumi moodustamist. Viimases osaleks nii EFSF kui ka erainvestorid. Mõlemad variandid võidakse rakendada ka samaaegselt.

Teadaande kohaselt jääb Eurogrupi rahandusministritele ülesanne panna novembris paika konkreetsed tingimused, mille järgi võimendatud stabiilsusfond toimima hakkab. Ühtlasi mainiti, et EFSFi löögijõu suurendamisse võidakse kaasata ka Rahvusvaheline Valuutafond.

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum