Krugman: Euroopa Liit variseb kokku

Rainer Saad 01. november 2011, 19:20

Nobeli majandusauhinna laureaat Paul Krugman ennustab enda New York Timesi arvamusartiklis Euroopa Liidu kokkuvarisemist.

Krugman prognoosib Kreeka referendumile läbikukkumist ja et Itaalia võlakirjade tootlused on juba nii kõrgel, et see viib riigi pankrotini välja. Samuti näib range eelarvepoliitika taustal olevat majanduslangus juba kindel ning see raskendab kogu kontinendi olukorda.

„Euro oli oma olemuselt ekslik mõte, mis toimis ainult tugeva Euroopa majanduse ning tasakaaluka inflatsiooniga,” ütleb Krugman. „Kuid Euroopa eliit on võtnud majanduse mõistet  kui moraliteeti, millega kehtestatakse üle-piirilisi kasinusmeetmeid, karmistades rahapoliitikat, vaatamata madalale inflatsioonile.”

Krugman püüab ette näha, millega lõppeb Euroopa viimane vaatus. Ta ennustab, et Itaalia võlakirjade tootluse tõus sunnib inimesi pankadest raha välja võtma, kuna kardetakse ka Itaalia pankade maksevõimetuse pärast ning Itaalia võimalikku lahkumist rahaliidust. See viiks pankade sulgemiseni ning Itaalia võtab euro asemel kasutusele liiri.

„Kõik see kõlab apokalüptiline ja ebareaalne, kuid iseenesest praegused probleemid ei lahene,” ütleb Krugman.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. November 2011, 13:45
Otsi:

Ava täpsem otsing