• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mööblitootjatel kaks head aastat järjest

  Järgmisesse aastasse vaadatakse ettevaatliku optimismiga. Langus võib tulla 2013. aastal.
  Eesti mööblitootjad tegutsevad laial rindel - Soome, Rootsi, Norra, Taani, Lääne-Euroopa suurriigid, Madalmaad ning Jaapan, kuhu eksporditakse. Kuid valdavalt sõltutakse siiski Skandinaavia tarbijast, kes on praegu tavapärasest ettevaatlikum, kuid mitte oluliselt. "Kui meedia musti stsenaariume välja kuulutab, siis tarbijakindlusele see kasuks kindlasti ei tule. Viis esimest kuud sel aastal olid meie jaoks suurepärased, pärast seda oleme natuke järele andnud, kuid kui vaadata suuremat pilti, siis on aasta olnud meie ettevõtete jaoks väga hea. Oleme kasvanud 20-25 protsenti," räägib Antsla Inno ja Sanwoodi juhataja Ari Lustila.
  Vajalik uute turgude leidmine. Mahunumbrite üle ei saa kurta ka pehmemööbli valmistaja OÜ Ermatiko. "Suurt hüpet pole olnud, ekspordimahud on püsinud stabiilsed. 15-16 protsenti on käive suurenenud, oma põhiturgude Soome ja Rootsi kõrval oleme leidnud uusi kliente Taanist. Hooajaline langus talve lõpus või kevade alguses tuleb kindlasti," kommenteerib Ermatiko juhataja Erki Konsa.
  Eesti Mööblitootjate Liidu juhatuse esimehe, ASi Standard juhatuse liikme Priit Tamme sõnul on esialgsetel andmetel Eesti mööblitootjate eksport suurenenud tänavu 15 protsenti.
  "Küll on aga toimunud või toimumas mõningad muutused turgude lõikes ehk Soome turg on Eesti tootjatele ning müüjatele rahaliselt olnud väiksem kui näiteks 2010. aastal. Eelkõige on see tingitud kodumööbli mahtude vähenemisest ning Eesti enda ettevõtjate konkurentsist tulnud marginaalide kukkumisest. Minu arvates on kõigile tootjatele praegu suurim väljakutse turgude ja segmentide mitmekesisuse ning Soome turule alternatiivide lisamine," sõnab Tamm.
  Tema sõnul ongi Standard panustanud viimastel aastatel aktiivselt ELi välistele turgudele, olulist müügi kasvu ootavad nad Venemaalt ning Ukrainast, samuti on tehtud ettevalmistusi Valgevene turule sisenemiseks.
  "Oleme suurendamas müüki ka Kesk-Euroopa turgudel, ja loomulikult hoiame Põhjala riikidel kogu aeg silma peal. Müügi kasvu püüame saavutada uute segmentide abil. Lähima aasta investeeringud lähevadki müügi arendamisse ja ettevõtte sisemiste protsesside juhtimise IT-valdkonda," lausub Tamm.
  Tööjõupuudus tõstab taas pead. Ettevõtteid, keda masu jalust ei löönud, on jõudnud töötajate üldarvu poolest tippaja tasemele. Küsitletud mööblitootjatest kolm neljandikku on juba võtnud või võtmas juurde uusi töötajaid.
  Keerulisem ongi sellistel firmadel, kes suurtest tõmbekeskustest eemal. Töötajad on läinud julgemaks, ollakse senisest rohkem valmis töökohta vahetama, kui tingimused meelepärased pole.
  "Kui rääkida Sanwoodist, siis enne masu oli meil 225 töötajat 2008. aastal, koondamise järel jäi meid 2009. aastal 195, nüüd on meil inimesi jälle sama palju kui tippajal ja samad probleemid ka tagasi - töötajaid pole kusagilt võtta. Antsla Innos on meie töötajate hulk kasvanud 115 inimeselt 140 peale."
  Inimesi on tänavu juurde võtnud ka Ermatiko, kui 2010. aastal oli ettevõtte nimekirjas 50 inimest, siis tänavu on nende arv kasvanud Konsa sõnul veidi üle kuuekümne. Sarnaselt Ermatikoga on kümmekond inimest lisandunud ka Standardi ridadesse.
  Homset pole võimalik prognoosida. "Kõige hullem ühe ettevõtja jaoks on teadmatus. See on nagu paksus udus seilamine, on küll head prillid ees, aga ikka ei näe. Peaks tegema otsuseid, aga ei tea täpselt, mida ja kuidas. Oleme arvestanud, et kui jamaks läheb, siis kukub käive umbes 20%. Kui järgmisel aastal midagi hullu ei juhtu, suudame ehk tänavusele käibele veel viis protsenti juurde lisada. Samas, teadmatus homse suhtes pole meid takistanud investeerimast - Sanwoodis laiendasime tootmispinda 3000 m2 võrra," räägib Lustila.
  Täpsed andmed veel puuduvad, kuid see aasta on vist edukam olnud korpusmööbli tootjatele. 2010 oli kindlalt pehmemööbli tegijate aasta. Kuid sellegipoolest omab pehmemööbli müük jätkuvalt ligi 40% kogu Eesti mööbliekspordist. Siin on oluline aru saada, et korpusmööbli valmistamine on investeerigumahukam ning selles segmendis pole võimalik teha suuri edasiminekuid ilma olulise rahalise panustamiseta. Pehmemööbli tootmine on enamjaolt töökulukeskne.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Tesla ületas käibe- ja kasumiootusi
Tesla suutis kolmandas kvartalis nii käibe- kui kasumiootusi ületada. Samas mainiti, et tarneahelaga seotud probleemid võivad nende kasumimarginaalid surve alla panna, vahendab Reuters.
Tesla suutis kolmandas kvartalis nii käibe- kui kasumiootusi ületada. Samas mainiti, et tarneahelaga seotud probleemid võivad nende kasumimarginaalid surve alla panna, vahendab Reuters.
Bolti ja Pipedrive'i loojad investeerisid Eesti idusse, kes võistleb Amazoni ja Google'iga
Eesti idufirma Storadera on välja arendanud tehnoloogia, millega suudetakse pakkuda äriklientidele pilveruumi ligi 5 korda soodsamalt, kui seda teeb Amazon, Google ja Microsoft.
Eesti idufirma Storadera on välja arendanud tehnoloogia, millega suudetakse pakkuda äriklientidele pilveruumi ligi 5 korda soodsamalt, kui seda teeb Amazon, Google ja Microsoft.
Ülikooli kliinikum paneb plaanilise ravi seisma Terviseameti kriitilise piirini on aega 3 nädalat
Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatus otsustas järgmisest nädalast katkestada plaanilise statsionaarse ravi, Lääne-Tallinna keskhaigla sulgeb uksed haigete külastajatele ja terviseameti prognoos näitab, et viimane kriitiline piir haiglates saavutatakse kolme nädala pärast.
Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatus otsustas järgmisest nädalast katkestada plaanilise statsionaarse ravi, Lääne-Tallinna keskhaigla sulgeb uksed haigete külastajatele ja terviseameti prognoos näitab, et viimane kriitiline piir haiglates saavutatakse kolme nädala pärast.