Romet Kreek • 21. november 2011 kell 8:08

Börsid lasevad karmilt liugu

Euroopa börsiindeksid liiguvad hoogsalt allamäge.

Euro Stoxx 50 indeks kukkus 2,8 protsenti. Ühendkuningriigi aktsiaturg on langenud 2,1 protsenti, Saksamaa 2,9 protsenti, Prantsusmaa 2,6 protsenti, Hispaania kaks protsenti, Šveits kaks protsenti, Itaalia 2,9 protsenti, Soome 1,7 protsenti, Norra 1,8 protsenti, Rootsi 2,1 protsenti ja Taani 1,5 protsenti. Eesti aktsiaturg on langenud 1,2 protsenti, Läti 0,4 protsenti ja Leedu 0,6 protsenti.

Investoritele ei meeldi, et USA poliitikud ei suuda kokku leppida eelarvekärbetes, mis tõstab USA krediidireitingu kärpimise väljavaadet.

Kaevanduskompaniide aktsiad langesid, kuna metallide ja nafta hinnad langesid saabuvate uudiste kohta Aasia majanduskasvu aeglustumisest.

Jaekaupmehe Carrefouri aktsia hind langes 1,8 protsenti, 18,095 eurole. Ettevõtte suured aktsionärid teatasid, et nad kaaluvad juhatuse esimehe ja nõukogu esimehe väljavahetamist.

„USA superkomitee suutmatus leida 1,2 triljoni dollari ulatuses eelarvekärpeid suurendab turul ebakindlust,“ ütles London Capital Spreadsi kaupleja Jonathan Sudaria. „Arvestades USA viimase võlareitingu langetamise põhjusi, milleks oli poliitikute võimetus midagi korda saata ja kasvavat võlakoormust, on igati loogiline oodata uusi USA krediidireitingu alandamisi.“

Hetkel kuum