Alyona Stadnik • 30. november 2011 kell 9:41

Kadak pole MTAga ühel meelel

Maksu- ja tolliameti (MTA) hinnangul on kohtutäiturid süsteemselt petnud riiki. Kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja aseesimehe Mati Kadaku sõnul annab igat asja erinevalt tõlgendada ning tegu ei olnud kindlasti petmisega.

Maksuamet avaldas täna aumärgi saajad ning tõstis esile Äripäeva artiklid kütuseturul toimuvatest pettuseskeemidest, samuti kohtutäiturite tegevuse kohta maksuarvestuse süsteemse petmise ja võlgade tasumise kahepalgelisuse paljastamisel ning kullaäris toimuvate pettuste kajastamisel.

"Mida tähendab maksuarvestuse süsteemne petmine," küsis Kadak ning lisas, et ta ei tahaks kuidagi kommenteerida ega anda hinnangut riigiasutuse avaldusele. "Iga riigiasutus ise otsustab, kellele ta oma aumärgid annab, selles osas ei tahaks küll kommentaari anda," sõnas ta.

Äripäev kirjutas septembris kohtutäiturite kavalast trikist, kuidas kohtutäiturid tegelevad maksupettusega, vormistades oma soojamaareisid koolitusreisiks. Küsimusele, mis moodi täiturid kavatsevad oma mainet kaitsta pärast sellist maksuameti avaldust, vastas Kadak, et nad teevad oma tööd korralikult.

Kadaku sõnul on kohtutäituritel aega homseni teha parandusi deklareerimisel. "Ma praegu ei oska öelda, kui palju ja kas keegi on teinud. Ilmselt võib-olla on, sest mõnes mõttes on see tõlgendamise küsimus. Kui me saime maksuametilt korralikud selgitused ja vastavalt nende selgitustele ja arusaamadele tehakse korrektuure," lausus ta.

Küsimusele, kas ta pole nõus maksuametiga, et tegu oli kohtutäiturite poolt maksuarvestuse süsteemse petmisega, vastas Kadak, et tegu pole kindlasti petmisega.

Tuleviku suhtes sõnas Kadak, et nad püüavad, et selliseid "pettusi" poleks. "Teeme koolitusi, et täita korralikult maksuseadusi. Igat asja annab erinevalt tõlgendada ja üritame nendest tõlgendustest jõuda maksuametiga ühisele meelele," kommenteeris Kadak.

Maksu- ja tolliamet tähistab täna 93. aastapäeva ja andis üle aumärgid. II klassi aumärgi pälvis ajaleht Äripäev olulise panuse eest suurte ja süsteemsete pettuste päevavalgele toomisel, aidates nii kaasa õiguskuulekuse suurendamisele.

 

Hetkel kuum