Alyona Stadnik • 30. november 2011 kell 8:47

MTA: täiturid on petturid

Maksuameti hinnangul on kohtutäiturid tegelnud süsteemselt maksupettusega ning olnud kahepalgelised võlgade tasumisel.

MTA annab täna Äripäevale aumärgi selle eest, et ajaleht on avaldanud artikleid kütuseturu pettuseskeemidest, samuti kohtutäiturite maksuarvestuse süsteemse petmise kohta ja paljastanud kohtutäiturite kahepalgelisuse võlgade tasumisel ning samuti kajastanud kullaäris toimuvaid pettusi.

MTA avaldus on ajendatud sellest, et Äripäev kirjutas septembris kohtutäiturite kavalast trikist, kuidas kohtutäiturid tegelevad maksupettusega, vormistades oma soojamaareisid koolitusreisiks. Äripäev selgitas, et üheskoos reisimist koolituse nime all on kohtutäiturid harrastanud juba mitu aastat. Sõit vormistatakse raamatupidamises koolitusena, et reisikulu saaks deklareerida ettevõtlusega seotud kuluna ja nii oma maksukoormust vähendada.

Kohtutäiturite koja seisukoht on, et tegu ei ole maksupettusega ning koda väidab, et nad ei vormista puhkusereise koolitusena.

Oktoobris kirjutas Äripäev, et jõuliselt võlglaste käsi väänavad kohtutäiturid on ise riigile võlgu kümnetesse tuhandetesse eurodesse küündivaid summasid. Kokku on kümne täituri rahalised kohustused maksuameti ees 220 000 eurot.

Kohtutäiturite kojale tuli see suure üllatusena, et täituritel on nii suured maksuvõlad. "Oleks neid üks-kaks, siis võib rääkida lohakusest. Aga kümme täiturit ja päris suurte summadega, siis peab seda analüüsima, et milles on probleem. Päris normaalne see ei ole. Kindlasti peab koda reageerima," rääkis esmaspäevasel kohtumisel osalenud kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja aseesimees Mati Kadak.

Maksu- ja tolliamet tähistab 93. aastapäeva ja annab üle ameti aumärgid. II klassi aumärgi pälvis ajalehe Äripäev peatoimetaja Meelis Mandel olulise panuse eest suurte ja süsteemsete pettuste päevavalgele toomisel, aidates nii kaasa õiguskuulekuse suurendamisele.

Hetkel kuum