• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Avatud turule üleminekul ükski tarbija elektrita ei jää

  kui elektritarbija ei ole turu avanemise tähtpäevaks 2013. aasta 1. jaanuariks endale uut elektrimüüjat valinud, hakkab ta automaatselt elektrit ostma üldteenuse korras, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

  Valitsus kinnitas neljapäeval ja saatis riigikokku edasi elektrituruseaduse eelnõu, mille rakendumine täpsustab tarbija kaitset üleminekul avatud elektriturule 2013. aasta 1. jaanuarist.
  Elektrituru avanemisega lõpeb olukord, kus tarbijad saavad elektrit osta vaid ühelt monopoolselt pakkujalt reguleeritud hinnaga.
  Tarbijatel on edaspidi võimalik elektri müüjat vabalt valida sõltumata sellest, millise võrguettevõtja kliendid nad on. Turu avanemine puudutab elektrienergia ostmist, võrguteenuse tasu jääb ka edaspidi konkurentsiameti hinnaregulatsiooni alla. Elektrienergia hind moodustab keskmise kodutarbija elektriarvest ligikaudu 35 protsenti.
  Olulisema punktina sätestab eelnõu üldteenuse mõiste –  kui elektritarbija ei ole turu avanemise tähtpäevaks 2013. aasta 1. jaanuariks endale uut elektrimüüjat valinud ja temaga elektri(ostu)lepingut sõlminud, hakkab ta automaatselt elektrit ostma üldteenuse korras ning elektrist ilma ei jää keegi.
  Üldteenuse osutamise kohustuse paneb eelnõu võrguettevõtjale, kelle võrguga on kodutarbija ühendatud. Üldteenuse korras müüdava elektrienergia hind avaldatakse võrguettevõtja veebilehel ning üldteenuse tüüptingimused kooskõlastatakse konkurentsiametiga.
  Üldteenuse korras müüdava elektrienergia hinna arvutab võrguettevõtja elektribörsi kalendrikuu kaalutud keskmise hinna alusel, millele võib lisada põhjendatud kulutuste maksumuse ning mõistliku ärikasumi, arvestades ettevõtte püsi- ja muutuvkulusid, majandusliku lisandväärtuse näitajat ning ettevõtte tulu omakapitalilt.
  Seadusemuudatustega on kavas määrata ka Eesti Energia ja Eleringi aktsiate valitsejaks eri ministeeriumid, nõue rakendub 2013. aasta 3. märtsil. Euroopa Liidu direktiivi järgi tuleb põhivõrguettevõtja tegevus täielikult eraldada tootmisest ja müügist.
  Eelnõu eesmärgiks on viia elektrituruseadus kooskõlla Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiiviga, mis käsitleb elektrienergia siseturu ühiseeskirju ning osaliselt direktiiviga, mis käsitleb taastuvatest energiaallikatest toodetud energia kasutamise edendamist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Ain Kivisaar: eksklusiivse kinnisvara kese kolib lähiaastatel Tallinna Manhattanile
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Ignitise tulemusi kergitas kõrge elektrihind
Üheksa kuuga on Leedu energiaettevõte Ignitis kasvatanud käivet 34%, selgub börsiteatest.
Üheksa kuuga on Leedu energiaettevõte Ignitis kasvatanud käivet 34%, selgub börsiteatest.
Eesti saab taastekavast esimesed miljonid peatselt kätte
Euroopa Nõukogu kiitis täna heaks Eesti taaste- ja vastupidavuskava, mis tähendab, et Eestile makstakse peatselt välja 13% ehk ligikaudu 125 miljonit eurot.
Euroopa Nõukogu kiitis täna heaks Eesti taaste- ja vastupidavuskava, mis tähendab, et Eestile makstakse peatselt välja 13% ehk ligikaudu 125 miljonit eurot.
Konkurentsiamet soovitab taastuvenergia toetused üle vaadata
Börsihinna püsiv tõus tähendab konkurentsiameti hinnangul seda, et senised toetused ei ole enam nende andmise eesmärgiga kooskõlas ning neid tuleks vähendada börsihinnaga sidumise teel.
Börsihinna püsiv tõus tähendab konkurentsiameti hinnangul seda, et senised toetused ei ole enam nende andmise eesmärgiga kooskõlas ning neid tuleks vähendada börsihinnaga sidumise teel.