Romet Kreek • 20. detsember 2011 kell 12:41

Jaburate hindadega tehingukorraldused Tallinna börsil

Tallinna börsi silmitsedes jäävad silma jaburate hindadega tehingukorraldused. Kuidagi teisiti on raske nimetada oluliselt turuhinnast erinevaid tehingukorraldusi.

Võtame lahti aktsiate turusügavused.

Arco Vara. Aktsia turuhind oli 2,299 eurot. Keegi soovib osta 1 aktsia ühe euroga, nagu ka soovitakse saada sadat aktsiat. Seda on kõigest 56,5 protsenti alla turuhinna. Müügipoolel soovib keegi vabaneda 175 aktsiast hinnaga 35,000 eurot ehk kõigest 14 korda turuhinnast kõrgemal. Kuid see ei ole millegi poolest Arco Vara aktsia fenomen. Läheme edasi.

Keegi soovib osta ühe Baltika aktsia 0,01 euro eest. Aktsia maksis 0,315 eurot, seega soovitakse vaid ligi 97protsendist allahindlust. Müüa aga soovitakse aktsiat isegi 1,50 euro eest (1250 tükki) ehk vaid 376 protsenti üle turu.

Ekspress Grupi tuhandet aktsiat himustab keegi hinnaga 0,10 euroga aktsiast, kui turuhind on 1,01 eurot. 500 aktsiat soovitakse müüa 2,05 euroga tükist.

Kuigi Harju Elektri aktsia turuhind oli 2,20 eurot, ei teeks liiga 500 aktsia ost hinnaga 1,411 eurot, kui vaadata tellimusteraamatut. 200 aktsiat soovitakse müüa tükihinnaga 3,799 eurot.

Merko Ehituse 5,221 eurot maksnud aktsiale on ka ostusoov ühe euroga, kus huvi on 300 aktsia vastu. Lahti soovitakse saada 192 aktsiast hinnaga 15 eurot.

Nordeconi aktsiat ei tahetagi väga jumalamuidu. 0,905eurose turuhinnaga võrreldes soovitakse kõigest 0,70 euroga 22 aktsiat. Müüa soovitaks aga 800 aktsiat 1,81eurose hinnaga.

Kasiinoaktsia Olympic EG, mille hind on 1,072 eurot, leiaks ühe aktisa näol ostuhuvi poole euroga. Müüa aga soovitaks mängupõrgu 180 aktsiat hinnaga 2,90 eurot.

Nimekirja võiks jätkata.

Nasdaq OMXi turujärelevalve juht Janno Saar kommenteeris, et börsi tellimusraamatusse sisestatud tehingutellimus, automaatselt sobitatud tehing ning määratud vastaspoolega tehing peab väljendama väärtpaberi jooksvat turuväärtust ega või olla näilik. Tehingutellimused sisestatakse börsi kauplemissüsteemi börsimaaklerite ja automaatse orderite edastamise süsteemi kaudu (näiteks internetipanga kaudu). Kauplemissüsteem tehniliselt sisestatavat hinda ei piira."Üldjuhul ei sisesta börsimaaklerid ebamõistliku väärtusega tehingukorraldusi," ütles Saar. "Küll aga võivad seda üritada teha investorid näiteks internetipanga kaudu ning sõltuvalt börsi liikme süsteemi seadistusest võivad sellised tellimused ka kauplemissüsteemi jõuda."

Väikeinvestorid kasutavad tehingutellimuste parameetrite muutmist aeg-ajalt ka tehingutkulude kokkuhoiu eesmärgil. Hoolimata sellest kes tellimuse sisestas on tehingutellimuse eest vastutav reglemendi kohaselt börsi liige, kelle poolt tellimus kauplemissüsteemi jõudis.

Börs on korduvalt börsi liikmete tähelepanu juhtinud vajadusele hinnata pidevalt kauplemissüsteemis olevate tehingutellimuste vastavust reglemendis sätestatule ning juhib börsi liikmete tähelepanu orderitele, mis selgelt ei väljenda instrumendi turuväärtust. Vajadusel kustutab börs nõuetele mittevastavad tehingutellimused kauplemissüsteemist. 

Hetkel kuum