Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  "Tekib küsimus, kas tal pole mitte päkapiku roll"

  Nõunikud peavad olema spetsialistid ja suutma selgitada oma ülesandeid, leiab endine kaitseväe juhataja nõunik ja praegune riigikogu korruptsiooni-vastase erikomisjoni juht Andres Anvelt.

  „Kui tal seda (haridust-kogemust) pole ja ta ei oska selgitada isegi seda, mida ta teeb seal ministeeriumis ja mis valdkonnas ta nõu annab, siis tekib küll küsimus, kas ta pole mitte rohkem päkapiku rolli täitmas seal,“ märkis Anvelt nõunike kohta.
  Anvelt ütles, et majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi nõunikud võiksid olla hea ettevõtluskogemusega, teada konkreetseid valdkondi, sobiks isegi haldusjuhtimine.
  Täna avaldatud artiklist „Poliitnõunikud kaotavad oma tööst rääkides jututuju“ selgub, et mõnel poliitnõunikul puudub ametijuhendis ette nähtud haridus ja töökogemus riigiasutuse hallatavas valdkonnas. „Kui inimene võetakse tööle ametijuhendi või konkursi järgi, ja tal pole seda, siis selline käitumine pole kohane,“ märkis ka endine keskkonnaminister Jaanus Tamkivi.
  Äripäeva viis läbi mullu riigipalgale võetud IRLi liikmete seas läbi tulemusvestlused, kus enamik ei osanud välja tuua oma töövõite ja -ülesandeid ega parimaid nõuandeid. 
  Joonalauaga raske mõõta
  Küll aga olid Anvelt ja Tamkivi ühel meelel, et poliitnõuniku töötulemusi ongi väga keeruline joonlauaga mõõta. „Seda soovi on keerukas rahuldada, sest kui nad on ministri nõunikud ja järgivad erakonna liini, siis tõenäoliselt hinnatakse teda ministri poolt ja erakonna siseselt,“ sõnas Tamkivi.
  „Tulemuskontroll peaks tulenema tema juhi sõnadest. Nõuniku tööd ei saa hinnata nagu tehasetöölise tööd. Minister hindab seda, kas see nõu oli adekvaatne, kas ta sai seda nõu kasutada, kuidas ta selle inimese potentsiaali ära kasutas. Fakt on see, et ta peab olema spetsialist ja ta peab reaalselt suutma aidata,“ sõnas Anvelt.
  „Nendel inimestel (poliitnõunikel – toim) on suhteliselt palju koormust ja vastutusrikkaid ülesandeid. Seal pidada inimesi, kes oma tööd hästi ei tee, võin teile öelda, et see ei õnnestu kuidagi. Need inimesed on ikka rakendatud,“ nentis Tamkivi.
  "Selline asi hakkab ikka vastu küll"
  Küll aga märkis Anvelt, et IRLile omast valimiseelset parteilaste riigitööle suunamist võib käsitleda korruptsioonina. „Kui tehakse avalike vahenditega erakonna huvides mingisuguseid käike, siis saab need korruptsiooni valdkonda panna. Sest täidetud on põhiprintsiip, et avalikke vahendeid on kasutud erahuvides,“ ütles Anvelt. „Selline asi hakkab ikka vastu küll,“ lisas ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA Esindajatekoda annab heakskiidu 430 miljardi dollari suurusele kulutuste plaanile
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.