Katariina Krjutškova • 22. detsember 2011 kell 14:21

Jüri Saar: poliitnõuniku põhiväärtus on ustavus

Poliitnõunikud on parteijüngrid, kelle põhiline väärtus ongi ustavus ja millegi muu lisamisega läheb raskeks, ütles Tartu Ülikooli professor Jüri Saar.

Saare arvates tekivad nõunike oskustesse paratamatult puudujäägid, sest juba noorest peast pühendutakse parteitööle ja seega pole aega enda harimisega tegeleda. „Ootan hirmuga, mis saab, kui sellised inimesed otsustajate hulka jõuavad,“ ütles Saar.

„See, et sellistele riigieelarvelistele kohtadele püütakse poliitjüngreid panna – selline see elu on praegu,“ nentis Saar.

„Laiemas mastaabis on üldse küsimus, kas Eesti taoline väike ühiskond üldse vajabki elukutselisi poliitikuid või on see liigne luksus. Kui inimene läheb poliitikasse, oleks hea, kui ta oleks mingis valdkonnas näidanud enda kompetentsust ja läbilöögivõimet,“ ütles Saar.

Saar kommenteeris tänast artiklit „Poliitnõunikud kaotavad oma tööst rääkides jututuju“, kus Äripäev palus mullu ametisse saanud kaheksal IRLi endisel ja praegusel nõunikul välja tuua suurimad õnnestumised oma töös.

„Mis vormis kutsevestlus tehti, on omaette küsimus. Asi on põhimõttes. Mis kompetentsus saab olla inimesel, kellel on kõrgkool alles pooleli?“ küsis Saar.

Tema hinnangul on terve poliitiline kultuur sinnapoole kaldu, et parteijüngreid pannakse mõjukatele kohtadele. „Ma ei arva, et IRL teistsugune on. Kõik suured parteid, millel on võimalik seda teha olnud, on alati seda teinud. See ongi meie poliitiline kultuur,“ sõnas Saar.

 

Hetkel kuum