USA võlakirjade nõudlus lubab julgelt võlgu edasi elada

Fredy-Edwin Esse, California, Indrek Kald 27. detsember 2011, 10:35

Tänavu nautisid USA võlakirjad rekordilist nõudlust, tänu millele saab Barack Obama jätkata enam kui triljonidollarilise eelarve defitsiidiga.

USA rahandusministeerium meelitas 3,04 dollarit iga dollari kohta, kui sel aastal laenati kokku 2,135 triljonit dollarit, vahendab Bloomberg. See on ühtlasi suurim näitaja alates 1992. aastast, kui valitsus hakkas toonase presidendi George H. W. Bushi ajal andmeid avalikustama.

20. detsembril peetud oksjonil meelitati aga suurim investorite huvi läbi aegade kohale, kui müüdi neljanädalasi võlakirju ja iga laenatud dollari kohta pakuti 9,07 dollarit. Võlakirjade tootlus oli null protsenti.

Loo teeb veelgi kurioossemaks fakt, et Standard & Poor's kärpis augusti alguses USA krediidireitingut, võttes riigilt ära kõrgeima järgu AAA-reitingu. Sellele vaatama tootsid kümne aasta pärast või hiljem aeguvad võlakirjad tänavu investoreile 25,6%.

"Kui viimased kaks nädalat on mingisugunegi märk, kuidas uus aasta algab, siis võlakirjade järele valitseb peaaegu küllastamatu nõudlus," ütles Bloombergile Credit Suisse'i strateeg Ira Jersey. "Riskivabade investeeringute hulk kahaneb märkimisväärselt ja USA võlakirjad on ühena vähestest veel järel," lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. December 2011, 10:20
Otsi:

Ava täpsem otsing