Sirje Rank • 22. veebruar 2012 kell 6:19

Ligi: Kreekal pole valikut

Langusse või mitte, valikut ju pole, vastas rahandusminister Jürgen Ligi kriitikale, et  Kreeka läheb kärbetest sügavasse langusesse ja vajab uusi abipakette.

Järgneb Jürgen Ligi kommentaar:

Võõra rahaga jõukust ei hoia ja ükski teise riigi valitsus ei saa seda teha enda maksumaksja arvel. Kreekas on vaja kohandumist, kulude ja elatustaseme alanemist ning struktuurseid reforme kasvu taastamiseks.

Mida muud Eestis saakski öelda, kui oleme ise  elanud läbi 1990ndate reformid ja kordades suurema languse, ning 2008./2009. kriisi, millele reageerisime hoopis tõhusamalt vabatahtlikult, ilma teiste rahale lootmata.

Aga Kreeka olukord on muidugi teistsugune ka. Ühelt poolt on hulk kasutamata võimalusi  kasvupiirangute näol, teiselt poolt on panustatud riiklikele laenudele sisetarbimisele, mistõttu kärped mõjuvad otsesemalt kasvule.

Teine abiprogramm kestab plaani järgi 3 aastat ning arvatavasti suudab riik põhjast selle ajaga läbi käia. Praegu eeldatakse küll programmijärgset tegevust, ent välisabi vajadus ei peaks olema siis enam praegusega võrreldav. Kreekat ootab vajadus hoida pikki aastaid eelarvet suures struktuurses ülejäägis, ent turule tagasi ta niipea siiski ei jõua.

Hetkel kuum