Silvia Kruusmaa • 18. aprill 2012 kell 8:45

Naisühendused korraldavad meeleavalduse palgalõhe vastu

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Naiskogu Kadri eestvedamisel toimub neljapäeval kell 17 Tammsaare pargis meeleavaldus, kus piketeerijad nõuavad valitsuselt otsustavat tegutsemist meeste ja naiste suure palgalõhe vähendamiseks.

Seekordsele palgalõhe vastasele piketile on oma õla alla pannud veel Eesti Naisliit, Eesti Naisühenduste Ümarlaud, Keskerakonna Naiskogu Kena ja Eesti Puuetega Naiste Ühendus. Euroopa kõige sügavama soolise palgalõhe vastu tulevad meelt avaldama ka mitmed meespoliitikud. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimehe Marianne Mikko ja Eesti Naisliidu esindaja Viive Rosenbergi kõrval astuvad piketil kõnedega üles ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Indrek Saar ja riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimees Deniss Boroditš.

„Eesti naine teenib alles 19. aprillil välja eelmise aasta palga, mille Eesti mees sai kätte juba 31.detsembril. Kui Euroopa Liidu keskmine meeste-naiste palgalõhe on 16 protsenti, siis Eestis on vastav lõhe 27 protsenti,“ selgitas Marianne Mikko. Täpselt aasta tagasi juhiti Mikko sõnul Tammsaare pargis ühiskonnas valitsevale ebavõrdsusele tähelepanu ja kutsuti valitsust ning parlamenti probleemiga võitlema. Sotsiaaldemokraatide algatusel kiitis riigikogu sügisel heaks otsuse, mis kohustas valitsust töötama välja tegevuskava palgalõhe vähendamiseks.

„Möödunud on enam kui pool aastat, kuid tegevuskava pole ei rahvale ega saadikutele tutvustatud. Kui valitsus sellises tempos jätkub, siis ei teostu ka kümne aasta pärast meie nõue viia palgalõhe Euroopa Liidu keskmiseni. Me ei oota, vaid nõuame selge sõnaga, et konkreetseid meetmeid sisaldav tegevuskava tuleb ellu viia nii kiiresti kui võimalik. Me tahame, et palgalõhega tegeldaks mitte kohe, vaid otsekohe,“ kinnitas Mikko.

Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon viib neljapäeval söögikohtades läbi palgalõhe vastu suunatud ühisaktsiooni „Tilliga ja tillita.“

Hetkel kuum