Indrek Kald • 27. mai 2012 kell 10:05

Eestis golfimängijate arv kasvas, Euroopas langes

Eestis kasvas registreeritud golfimängijate arv eelmisel aastal 6,8 protsenti, 2088 mängijani, kuid Euroopas tervikuna vähenes mängijate arv esimest korda viimase 20 aasta jooksul.

Vaatamata langusele on Euroopas mängijate arv alates 1980. aastast enam kui kolmekordistunud, näitab KPMG uuring.

Uuringu The Golf Participation in Europe andmetel vähenes eelmisel aastal Euroopas mängijate arv 46 000 võrra, millest suurema osa andis Ühendkuningriigis ja Iirimaal (-42 700) ning Rootsis (-21 000) registreeritud mängijate vähenemine. Pilti tasakaalustas juurdekasv mõnedes riikides, näiteks Saksamaal (10 800 uut mängijat), Hollandis (7600) ja Soomes (4600).

KPMG Baltics OÜ juhatuse esimees Andris Jegers märkis, et uuringu kohaselt ei suuda Euroopa golfirajad adekvaatselt reageerida keerulistele majandusoludele ning võivad seetõttu kaotada kliente.

"Euroopa golfiklubid peavad ennetavalt ja efektiivselt vaatama otsa muutunud majanduskeskkonnale, et säilitada seniseid liikmeid ja meelitada juurde uusi. Uuring näitas, et selle asemel, et käivitada noorte- ja pereprogramme ning teha eripakkumisi, tõstis ligikaudu 30-40 protsenti Euroopa golfiklubidest 2011. aastal hindu. Enam kui pooled klubidest ei investeerinud turundusse ja paljud pole senimaani haaranud kinni võimalustest, mida pakub online­-turundus ja sotsiaalmeedia," ütles ta.

"Globaalsel tasandil toetab KPMG maailma ühte parimat golfimängijat Phil Mickelsoni ning Eestis on ettevõte oma partnerite ja golfikogukonna seas saanud tuntuks oma turniiridega. Golfil kui spordialal on ilmselgelt perspektiivi ning Eestis näeme harrastajate arvu kasvu. Senisest enam tuleb soodustada noorte golfi," lisas Jegers.

Golfimängijad on suhteliselt kõige rohkem Rootsis: 5,22% elanikkonnast; järgnevad Island 5,04% ning Taani 2,72%ga. Eestis mängib golfi 0,16% rahvastikust, samas kui Euroopa keskmine on 0,73%.

Euroopa golfiradade arv kasvas 0,7 protsendi võrra, 6740 rajani. Mullu lisandus Eestis üks ametlik golfirada ning kokku on neid nüüd kaheksa.

Uuring näitas, et golfis domineerivad endiselt mehed, keda on kõigist mängijatest 65%. Naismängijaid on 25 ning juuniorklassi mängijaid 10%. Saksakeelsed maad nagu Saksamaa, Austria ja Šveits, aga ka Holland on riigid, kus üle 30% mängijatest on naised. Eestis on mängijatest 67% mehed, 24 naised ning 9 juuniorid.

KPMG on ülemaailmne auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustik, mis tegutseb 152 riigis ning mille liikmesettevõtetes üle maailma töötab kokku 145 000 inimest. KPMG tegutseb Eestis 1992. aastast, siin töötab üle saja ning Baltimaades kokku ligi kolmsada audiitorit ning nõustajat.

Hetkel kuum