Indrek Kald • 7. juuni 2012 kell 8:55

Analüütik: kütuste odavnemine jätkub

Kütuste odavnemine peaks jätkuma, ütles rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

Aastane hinnatõus aeglustus aprilli neljalt protsendilt mais 3,8%-le. "Kuigi aeglustumine on ootuspärane, on see toimunud siiski tagasihoidlikumas ulatuses kui kevadises prognoosis eeldatud. Selle peapõhjus oli kevadine kütuste kiire hinnatõus, samuti on oma osa siseturu tugevamatel arengutel, mistõttu on sisemaised hinnatõusud olnud veidi suuremad," märkis ta.

Pungase sõnul on keeruline olukord Euroopa perifeeriariikides ning majanduse kasvuväljavaadete halvenemine maailma eri piirkondades toonud kaasa naftahindade kiire languse märtsikuu kõrgtasemelt. Mootorikütus odavnes seetõttu mais kuuga 5,2%. Kuna jaehindadesse jõuavad välisturgudel toimuvad hinnamuutused mõningase viitajaga, siis ka järgmisel kuul peaks kütuste odavnemine jätkuma, kinnitas Pungas.

Kütuste odavnemist tasakaalustasid osaliselt sisemaised hinnasurved osa kaubagruppides ning hooajalised tegurid. Siseturu elavnemist soodustas palgakasvu kiirenemine ning tööga hõivatute jätkuv suurenemine, samuti tarbijate paranenud kindlustunne.

Seetõttu osutus jaemüügi kasv esimeses kvartalis ka viimaste aastate suurimaks ning toetas kaubandusettevõtete kasumlikkuse jätkuvat paranemist. Sisemaist hinnasurvet võib näha riietuse ja jalatsite hindades, mis on aastaga tõusnud üle 6%. Hooajaliste teguritena saab välja tuua majutusteenuse ja üürihindade kallinemise.

Statistikaameti andmetel alanesid hinnad mais kuuga 0,1%. Hindade kuulise languse taga oli mootorikütuste odavnemine. Ka eurotsoonis põhjustas kütuste odavnemine hindade languse kuulises võrdluses.

Hetkel kuum