Sirje Rank • 25. juuni 2012 kell 11:14

Ligi: parlamenti ootab ilmselt erakorraline istung

Eesti parlamenti ootab juulis tõenäoliselt erakorraline istung euroala alalise päästemehhanismi ESM üle, ütles rahandusminister Jürgen Ligi.

„Ma ei näe, et meie juriidilised argumendid oleksid kuidagi kohtuprotsessis alla jäänud,“ ütles Ligi, mööndes eriarvamusi ja nüansse ning vaidluste ruumi ESMi ratifitseerimise seaduses selle üle, kui palju peaks parlamendil ESMis lihthäälteenamusega otsustamisel kaasarääkimise õigust olema. IMFi puhul ei ole seni taolist õigust nõutud.

„Seoses erimeelsustega ESMi puhul tuleb ratifitseerimisseaduse kaudu teha üks väga tõsine protseduur, kus on parlamendi järelevalve seadusandja kohta ebatavaliselt suur,“ ütles Ligi. „Aga see ei tähenda kindlasti, et parlament hakkaks ESMi juhtima või üksikuid laenuotsuseid arutama. See ei ole võimalik.

Riigikohus teeb oma otsuse ESMi põhiseadusele vastavuse osas teatavaks 12. juulil.

Eurogrupp on sihiks seadnud, et ESM käivituks 9. juulist, ütles eurogrupi juht Jean-Claude Juncker läinud nädalal pärast eurogrupi rahandusministrite kohtumist.

Hetkel kuum