Romet Kreek • 26. juuli 2012 kell 9:14

Banco Santanderi kasum kukkus 93%

Hispaania suurima panga Banco Santanderi teise kvartali puhaskasum kukkus aastaga 93 protsenti, vahendab Bloomberg.

Puhaskasum vähenes aastaga 1,39 miljardilt eurolt sajale miljonile eurole. Kuigi tulemus tuli alla analüütikute ootuste, on aktsia hind Madridis tõusnud 2,5 protsenti, kuna ollakse optimistlikud, et pank võtab ette samme oma Hispaania laenuraamatu puhastamiseks.

„Kinnisvara puhastus Hispaanias on positiivne, kuna see on miski, mida nad peavad tegema ja mida kiiremini seda tehakse, seda parem,“ ütles Espirito Santo Investment Banki analüütik Juan Pablo Lopez. „Mahakandmised Brasiilias ja väiksem tulu Suurbritannias tekitavad muret nagu ka üldine halvenev varade kvaliteet.“

Teises kvartalis eraldas pank halbade kinnisvaralaenude kahjumite katteks 2,78 miljardit eurot. Kui esimeses kvartalis klassifitseeris pank raskustes laenudeks 3,64 miljardit eurot, siis teises kvartalis 5,45 miljardit eurot.

Kõige hullemini on löönud halbade laenude provisjonid Santanderi Hispaania üksuseid. Santanderi Hispaania jaepanga kasum vähenes 23 protsenti 173 miljonile eurole, kuna halbade laenude osakaal kasvas laenuportfellis esimese kvartali 8,9 protsendilt 9,16 protsendile. Santanderile kuuluva Hispaania jaepanga Banco Espanol de Credito kasum vähenes 39 protsenti, 41 miljonile eurole. Seal kasvasid halvad laenud 5,75 protsendilt 5,98 protsendile.

Hispaania kontorites kahanesid laenud aastaga 4,8 protsenti, kuid võrreldes esimese kvartaliga kasvasid 1,7 protsenti. Hoiused kasvasid esimese kvartaliga võrreldes 5,4 protsenti.

Brasiilias langes panga kasum  22 protsenti, 504 mln eurole, kusjuures halbade laenude provisjonid kasvasid 38 protsenti 1,74 miljardile eurole. Teises kvartalis teenis pank Suurbritannias 260 miljonit eurot võrreldes mulluse 124 miljoni eurose kahjumiga.

 

Hetkel kuum