Ave Lepik • 3. oktoober 2012 kell 8:15

ELi Farmaatsialiit mures Eesti apteegiteenuse kättesaadavuse pärast

Euroopa Liidu Farmaatsialiit (PGEU) pöördus riigikogu, sotsiaalministri ja õiguskantsleri poole soovitusega säilitada Eestis täna kehtivad apteekide asutamispiirangud, et kindlustada elanikkonna ühtlane ravimitega varustamine.

PGEU peasekretär John Chave`i sõnul tooks asutamispiirangute kaotamine kaasa negatiivse mõju apteegiteenuste kättesaadavusele ja kvaliteedile ning patsientide heaolule. Ta soovitas tungivalt säilitada Eestis olemasolevat nn maa-apteekide kaitseregulatsiooni, sest see on parim patsientidele ja tervishoiusüsteemile.

„Erinevates riikides läbi viidud uuringute, aga ka praktika najal võib väita, et piirangute kaotamisel liigub hulk maal tegutsevaid apteeke majanduslikult atraktiivsematesse piirkondadesse. Seetõttu võib näiliselt apteekide arv suureneda, samas kui teenuse kättesaadavus väheneb oluliselt, “ lausus Chave. Ta rõhutas, et Eestis puudub igasugune vajadus soodustada linnades uute apteekide teket, sest  juba praegu on Eestis apteekide suhtarv elaniku kohta tunduvalt suurem kui Euroopa Liidus keskmiselt.

Euroopa Liidu Farmaatsialiit (Pharmaceutical  Group of the European Union, PGEU) on organisatsioon, mis esindab üle 400 000 apteekri üle Euroopa Liidu.

 

Hetkel kuum