Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Merkel piirab taastuvenergia toetamist

  Saksamaa kantsler Angela Merkel piirab toetusi, mida maksumaksjad taastuvenergia tootjatele peale maksavad, et valimiste lähenedes pehmendada poliitilist tagasilööki elektriarvete suurenemisest.

  Kuna Saksamaa võrguoperaatorid plaanivad 15. oktoobrist tõsta lisatasu, mida tarbijad taastuvenergia eest maksavad, plaanib valitsus laiendada päikeseenergia toetustele juba rakendatud piiranguid ka teistele tehnoloogiatele, sealhulgas tuuleenergiale ja biomassile.
  Kõige selle eesmärk on ohjata elektri hinna tõusu, mis on tingitud Saksa valitsuse otsusest tuumaenergiast loobuda, vahendas agentuur Bloomberg.
  Eile teatavaks tehtud reform taastuvenergia toetusmehhanismides on Saksamaal selles vallas suurim muudatus 2004. aastast. Need toetused on taganud taastuvenergia tootjatele turu hinnast kõrgema hinna ning teinud Saksamaast maailma suurima päiksepaneelide turu.
  Järgmise aasta sügisel toimuvatel valimistel kolmandat ametiaega taotlev Merkel on andnud märku, et euroala võlakriis ja energiatootmise ümbersuunamine tuumaenergialt kallimale tuule- ja päikseenergiale saavad olema tema kampaania peateemad.
  Toetus tuumajaamade sulgemisele on Saksamaal jätkuvalt kõrge. Tuhande inimese küsitlus oktoobris näitas, et 69% pooldas seda ka siis, kui elektri hind sellest tõuseb. Samas eeldas 81% vastanuist, et valitsus aitab elektri hinna tõusu leevendada.
  Praegu saab Saksamaa neljandiku oma elektrist taastuvatest allikatest. 2011. aastal investeerisid Saksa firmad rohelistesse tehnoloogiatesse 16 miljardit eurot. Võlakriis ja keeruline majandusolukord muudab aga juurdepääsu kapitalile keeruliseks. Hispaania, Prantsusmaa, Itaalia ja Suurbritannia on toetusi taastuvenergia sektorile piiranud.
  Saksamaa tööstus on konkurentsis kehvemas olukorras, kuna kulud taastuvenergia toetustele kasvavad üle pea, kaebas Saksamaa tööandjate organisatsioon BDI. Hinnanguliselt tuleb Saksa firmadel tuleval aastal taastuvenergia toetusi rahastada ca nelja miljardi euro ulatuses.
  Samas ei ole Saksamaal erilisi valikuid. Gaas on kallis ja kivisüsi ebapopulaarne. Elektrienergia kulud kasvaksid sõltumata sellest, millised parteid on võimul.
  Saksa taastuvenergia uuringute assotsiatsioon aga pareerib, et debatt elektrienergia hindade üle on lühinägelik. Aastaks 2050 hoiab Saksamaa kokku 570 mld eurot, kui tuumaenergia kasutusest loobub.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tõnis Saarts: kaotus paneb Kaja Kallase suure surve alla Eesti 200 võitleb elu eest, Kesk tegi comeback’i
Äsja lõppenud Euroopa Parlamendi valimistel saavad olema nähtavad siirded Eesti sisepoliitikasse ja mõju mitme erakonna käekäigule, kirjutab Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts.
Äsja lõppenud Euroopa Parlamendi valimistel saavad olema nähtavad siirded Eesti sisepoliitikasse ja mõju mitme erakonna käekäigule, kirjutab Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts.
Enefit Green kasvatas mais elektritootmist kolmandiku võrra
Enefit Green tootis mais 116,1 GWh elektrit, mida on 32,7% rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. Tootmistulemust mõjutasid peamiselt uued – nii mullu valminud kui ka veel ehitusjärgus tuulepargid Leedus, Soomes ja Eestis, mille toodang moodustas mais ligi 35% Enefit Greeni kogu elektritoodangust.
Enefit Green tootis mais 116,1 GWh elektrit, mida on 32,7% rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. Tootmistulemust mõjutasid peamiselt uued – nii mullu valminud kui ka veel ehitusjärgus tuulepargid Leedus, Soomes ja Eestis, mille toodang moodustas mais ligi 35% Enefit Greeni kogu elektritoodangust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootajte puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootajte puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Wendre loob oma jaekaupluste võrgu
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Telia peakontor kärbib pinda veerandi võrra
Telia peakontor Rootsis annab käest 9500 ruutmeetri jagu peakontori pinda, ettevõtte teatel pole raha kokkuhoid selle peamine põhjus.
Telia peakontor Rootsis annab käest 9500 ruutmeetri jagu peakontori pinda, ettevõtte teatel pole raha kokkuhoid selle peamine põhjus.