Väinu Rozental • 15. oktoober 2012 kell 15:05

Ehitusmaterjalide tootja: oleme juba tükk aega elanud vanast rasvast

Hinnasurve tuleb meie sisenditele kohe, sest kõikide materjalide ja toorainete hinnad ju tõusevad, kommenteeris betoontooteid tootva ASi Ikodor juhataja Jüri Truus valitsuse kava tõsta maavarade kaevandamise tasu määrasid.

„Kunagi lepiti kokku, et need tasud külmutatakse 2015. aastani ja nüüd järsku on tekkinud must auk, kuhu on vaja raha panna,“ lausus ta. „Valitsus peaks ikka ette teatama vähemalt kaks aastat.“

Äripäev küsis täna ettevõtjatelt, kui pikalt peaks maksude ja tasude tõstmisest ette teatama? Päevaküsimuse ajendiks on Äripäeva tänane kaanelugu sellest, et valitsus on ootamatult ja kiirustades otsustanud tõsta alates 1. aprillist 2013 loodusvara kasutusõiguse tasumäärasid.

Truusi kinnitusel on nad juba tükk aega pidanud elama varasemast rasvast, kuna konkurents turul on endiselt suur. „Kui näiteks on olemas asju, mis krooni ajal maksis 500 krooni ja nüüd maksab 50 eurot, siis meie saame toote eest, mis enne maksis 100 krooni, vaid 6 eurot,“ rääkis Truus. „Midagi head hinnatõus meile ei too, eriti selline, mille vastu ei saa midagi teha.“

Tartumaal Kärknas asuv Ikodor toodab kergkruusast ehitusplokke, betoonist ääre- ja tänavakive, kõnniteeplaate, kaevurakkeid jm.

 

Hetkel kuum