Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mind ajab voodist välja mõte, et saan inimesi aidata

  GrabCADi looja ja juht Hardi Meybaum leiab, et ettevõtjaks saab kogemuste kaudu, mitte koolis.

  Kas inseneride Facebook on nüüd uueks ideeks muutumas? Inseneride Facebookiks on meid kutsunud ajakirjandus. GrabCAD on erinevalt Facebookist algusest peale lahendanud reaalseid probleeme. Meie ülesandeks on lihtsustada mehaanikainseneri tööprotsesse. GrabCADi esimene versioon aitas inseneridel tööaega kokku hoida, jagades CAD-mudeleid. Oleme ideed edasi arendanud klientide tagasiside põhjal ja ehitame lahendust, mis võimaldab inseneridel privaatselt oma klientide, tootjatega suhelda.
  Miks teid Eesti edukaimaks idufirmaks nimetatakse? Edukaimaks idufirmaks on meid tituleerinud ajakirjandus. Edu saab vaadelda mitmeti: käibe, inimeste arvu, suurima potentsiaali jne järgi. Me ise GrabCADis võrdlemisega ei tegele, keskendume oma ettevõtte ehitamisele ja klientidele väärtuse pakkumisele.
  Olen 20 aastat olnud ettevõtja, hiljuti küsis kaheksa-aastane poeg, mis on idufirma. Jäin vastuse võlgu. Meie ajal nimetati neid alustavateks väikeettevõteteks. Suurim erinevus start-up’i ja traditsioonilise väikeettevõtte vahel on see, kuidas probleemi lahendatakse. Traditsioonilised väikeettevõtted lahendavad probleemi, mis on eksisteerinud juba kaua aega, sarnasel viisil. Näiteks autotoodete kauplus, kes pakub autoomanikele autotarbeid.
  Start-up’id lähenevad probleemile teisest vaatevinklist. Näiteks kasutades internetti võib start-up ehitada lahenduse, mis on nii mugav, et kõik inimesed tellivad tulevikus autovaruosad sellelt ettevõttelt. Start-up võib kasvada väga kiiresti ja ka kaduda väga kiiresti, sest probleemi lahendatakse uuel viisil.
  Kui paljudele annab GrabCAD tööd ja millised on väljavaated lähiajal? Meil on praegu tiimis 23 inimest ja Eestis 13-liikmeline tarkvaraarendusmeeskond, mille plaanime kolmekordistada järgmise aasta lõpuks.
  90% rahast investeerime olemasolevatesse ja uutesse inimestesse, kes toodet ja ettevõtet arendavad. 10% kulub selleks, et inimesed ennast hästi tunneksid ja tööd teha saaksid (arvutid, mõnus kontor, hea kohv jne).
  Mis Teid töö juures kõige enam köidab? Kuidas veenaksite üht noort reaalteadusi valima? Mind ajab hommikul voodist välja mõte, et saan aidata inimesi, kes ehitavad ja disainivad tooteid meie ümber. Me näeme väga palju uusi leiutisi, enne kui need turule tulevad.
  Arvan, et reaalteadused on kõige alus. Mina õppisin TTÜs tootearendust. Kool mind ettevõtjaks ja juhiks ette ei valmistanud, aga on aidanud mul aru saada, mida meie kliendid vajavad. Ettevõtjaks saab õppida kogemuste kaudu, mitte koolis.
  Kas teie käive ei võimalda investeeringuid teha või lihtsalt loodategi investorite peale? Kui suurt/kiiret kasvu loodate saadud investeeringute abil saavutada? Praegu ei keskendu me kasumi teenimisele, vaid lahenduse pakkumisele, mille kaudu jõuaksime iga inseneri töölauale. Keskmine insener maailmas kulutab aastas tarkvarale 3000 eurot. Meie kogemus on näidanud, et kui ehitame hea toote, mis lahendab inseneri probleemi, on käibe kasvatamine lihtne.
  Kas pärast üliedukaid ja mahukaid rahakaasamisi on private equity Teie ja Indrek Naruski osaluse GrabCadis täielikult ära lahustanud või kuulub endiselt midagi ka Eesti kapitalile? Iga uue raundiga lahustatakse olemasolevate aktsionäride osalust. Mida kõrgem on ettevõtte väärtus, seda vähem lahustatakse olemasolevaid aktsionäre. Meie ettevõtte viimaste raundide väärtus on olnud olemasolevate aktsionäride jaoks väga hea ja seetõttu kuulub Eesti kapitalile päris märgatav osa GrabCADist. Täpseid numbreid me kahjuks ei avalda.
  Missugune on inseneri tööpäev 2025. aastal? Insener avab arvuti, kirjutab www.grabcad.com, veedab terve tööpäeva seda fantastilist toodet kasutades ja läheb koju tundega, et on ehitanud midagi väga erilist füüsilise maailma jaoks.
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Esinemine on alati ebamugav. Kolm nippi, mis annavad publiku ees julgust juurde
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Esinemine on meie jaoks alati kriisiolukord. Me ei saa muuta seda, et esinemine on ebamugav ja riskantne, aga me saame väga hästi valmistuda selleks, et meie ebamugavus ei segaks publikut.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Amet hoiatab: käes on seakatku kõrgaeg Seakatk on tuvastatud juba kuuel metsseal
Sigade Aafrika katk (SAK) on tänavu tuvastatud kuuel metsseal Võrumaal ja Põlvamaal. Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) hoiatab seakasvatajaid, kuna Lätis on tuvastatud katk ka kodumajapidamises.
Sigade Aafrika katk (SAK) on tänavu tuvastatud kuuel metsseal Võrumaal ja Põlvamaal. Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) hoiatab seakasvatajaid, kuna Lätis on tuvastatud katk ka kodumajapidamises.
Metalliäri omanike kasumi jaotamise vaidlus lõi pretsedendi
Eduka metallitööstuse Eesti Traadi asutajate ja väikeosanikuks saanud Hannes Rosina dividendivaidlus jõudis riigikohtusse, kes lubab kasumit mõnel juhul jaotada teisiti, kui seadus ette näeb.
Eduka metallitööstuse Eesti Traadi asutajate ja väikeosanikuks saanud Hannes Rosina dividendivaidlus jõudis riigikohtusse, kes lubab kasumit mõnel juhul jaotada teisiti, kui seadus ette näeb.