Romet Kreek • 22. oktoober 2012 kell 9:43

Jaapanis suurim ekspordi langus alates maavärinast

Üleilmne majandusaktiivsuse langus, jeeni tugevus ja vaidlused Hiinaga viisid Jaapani ekspordi suurimasse langusesse pärast mullust maavärinat, vahendab Bloomberg.

Maailma suuruselt kolmanda majanduse eksport kahanes septembris aastaga 10,3 protsenti, mis tõi kaasa 558,6 miljardi jeenise (5,4 miljardi eurose) väliskaubanduspuudujäägi. Analüütikute mediaanootus oli 9,9 protsendine langus. Import kasvas 4,1 protsenti.

Jaapani majandusminister Seiju Maehara survestas eile Jaapani keskpanka tegema rohkem, kuna riik jääb maha rahandusstiimulite poolest ning Jaapanit ähvardab järjekordse krediidireitingu alandamise risk.

„Eksisteerib kõrge tõenäosus, et detsembri kvartal näitab meile teist järjestikust languskvartalit,“ ütles Irochu peaökonomist Yoshimasa Maruyama. „Arenenud riikide madalseis levib arenevatele turgudele.“

Jaapani suurimale eksporditurule, Jaapani, eksport vähenes aastaga 14,1 protsenti. Väljavedu Euroopa Liitu kukkus 21,1 protsenti, kuid USAsse kasvas 0,9 protsenti. Autoeksport kukkus kõigil turgudel 14,6 protsenti.

Hetkel kuum