Sirje Rank • 14. märts 2013 kell 3:29

Ehitaja pilk Rootsil 

Kuumav kinnisvaraturg on Rootsile probleem, aga võib Eesti ehitusala ettevõtetele võimaluse anda, kui töö tellijad säästa üritavad. 

"Me ei jäta jonni ja üritame jälle," ütles ka Kodumaja ASi juhatuse esimees Lembit Lump. Firma on Rootsis kolmandal katsel ja - soovimata ära sõnuda - näib juhi sõnul seekord õnnestuvat.

Rootsi riikliku eluasemelaenufirma SBAB Bank AB peaökonomist Tor Borg julgustas ehitusettevõtjaid. "Mis puudutab ehitussektorit, siis seal on - vastupidi - väga suured eeldused aktiivsuse elavnemiseks," kommenteeris ta Äripäevale.

Borg viitas suurele elamispindade defitsiidile Rootsi suurlinnades ning kuuekümnendatel ja seitsmekümnendatel aastatel ehitatud hoonete suurele renoveerimisvajadusele. "Ma arvan, et paljudel välisfirmadel on Rootsi ehitusturul head väljavaated, eriti allhankijatel ja oskustöölistel," märkis ta.Sama kinnitas isiklikust kogemusest Rootsi arhitektuuri- ja ehituskooli professor Hans Lind. "Renoveerime praegu oma vannituba ja palkasime hea renomeega Rootsi firma. Siiani on enamuse töid teostanud üks poolakast ja üks venelasest tööline," rääkis Lind. "Arvan, et sellised lahendused on üha enam levimas kogu Rootsi ehitusturul."

Rootsis tegutsevad Eesti ettevõtjad on turu arengute osas ettevaatlikud, aga lootusrikkad. "Ega neil Rootsis ehitusvõimsuste puudust ei ole," möönis Lembit Lump, "Uudishimu meie vastu seisneb selles, et ikkagi loodetakse säästa, saada odavamalt. Money talks."

Millised on Eesti ehitusfirmade arvamus Rootsist, loe tänasest Äripäevast.

Hetkel kuum