Sirje Rank • 7. november 2013 kell 10:23

Rootsi tahab ergutada üürikorterite ehitust

Mullistused Rootsi kinnisvaraturul, mis ohustavad ka Eesti finantssüsteemi stabiilsust, on märkimisväärses osas tingitud vähesest pakkumisest.

Rootsi valitsus on tellinud uuringu, kuidas ergutada eelkõige üürimajade ehitust, et elamispindade probleemile leevendust leida. Ühe tõenäolise lahendusena kaalutakse üürikorterite omanike vabastamist kinnisvaramaksust või maksu vähendamist, kirjutab täna Rootsi päevaleht Dagens Nyheter.

"Kavatseme tuleval kevadel esitada mitu ettepanekut eesmärgiga lihtsustada uute elamispindade ehitust," ütles sel nädalal Rootsi rahandusminister Anders Borg.

Uuringu lähteülesandes nendib valitsus, et elamispindade nappus takistab inimeste liikumist uude töökohta või ümber asumist õppimise eesmärgil. Sellisest elamispindade defitsiidist kannatab kogu Rootsi majanduse areng.

Valitsust kannustavad tagant ka Rootsi pangad. Nädalapäevad tagasi ütles Swedbanki juht Michael Wolf, et järjest karmimad reeglid pankadele ei kaota ülekuumenemise riski Rootsi kinnisvaraturul. Suur osa probleemist johtub sellest, et keeruliste reeglite tõttu ehitatakse Rootsis lihtsalt liiga vähe uusi elamispindu.

Hetkel kuum