Sirje Rank • 3 aprill 2013

Ilves ärgitab leedulasi tuumajaama ehitama

Eesti president Toomas Hendrik Ilves ütles intervjuus Leedu ajakirjale IQ, et Leedu peaks Visaginase tuumajaama projektiga edasi minema, et kindlustada riigi energiavarustuses sõltumatus Venemaast.

Eesti on oodanud juba seitse aastat, kuid toetab jätkuvalt Visaginase tuumajaama ehitamist kui kõigi Balti riikide projekti, kuna paremaid alternatiive ei ole, vahendas intervjuud agentuur Bloomberg.

Leedu valitsus plaanib uue energiamajanduse kava valmis saada maikuuks. Sellest peaks selguma, kas uue tuumajaama ehitamine 2009. aastal suletud Ignalina asemele on parim lahendus riigi energiavarustuse kindlustamiseks. Nädalapäevad tagasi ütles aga peaminister Algirdas Butkevicius, et ei pea uue tuumajaama ehitamist tingimata prioriteediks.

„Me juba realiseerime mitut väga kallist energiaprojekti ja sellele on piirid, palju me suudame ette võtta,“ ütles Butkevicius 21. märtsil pressikonverentsil. „Kaldun prioriteetsemaks pidama muid jõupingutusi, mis annavad tehtud kulude eest suuremat kasu.“

Valitsuse prioriteetideks on 2015. aastaks valmis ehitada LNG terminal ning Leedu ja Rootsi vaheline elektrikaabel.

Läinud aasta oktoobris hääletasid leedulased uue tuumajaama ehitamise vastu. Lõplik otsus, kas jaam ehitatakse, peaks tulema mais, mil vastaval töögrupil valmib põhjalik kulude-tulude analüüs, ütles peaminister.

Hetkel kuum