Soorm: uue farmi idee on utoopia

ASi Ekseko juhatuse esimees Teet Soorm sõnas, et Eestis toimub sigade ületootmine ning imestas, kuhu uus seakasvatusfarm oma toodangu saadab.

”Olen seda juttu [uuest seakasvatusfarmist – toim] kuulnud külajuttude tasandil. Minu küsimus on, kas see ettevõte, kes seda sigalat kergitab, on ostnud ära põllumaa? Teine küsimus: kas ta on ära teinud detailplaneeringu? Kas ta on ära teinud keskkonnahindamise?” küsis Soorm. Need mõlemad olulised teemad võivad aega võtta Soormi sõnul minimaalselt kolm aastat, enne kui midagi üldse liikuma hakkab. ”Teades-tundes seakasvatuse postiivseid ja negatiivseid külgi ning igasuguseid mõjusid keskkonnale tekib järgmine küsimus: nad tahavad ehitada täistsüklilise sigala 5000 emisele Eestisse, Euroopa Liitu. Kuhu nad oma toodangut müüvad? Venemaa on meie jaoks kinni, piirid on suletud. Meil on juba täna Euroopas ja Eestis ületootmine. Me toodame poole rohkem sigu kui Eestis tarbime,” märkis Soorm.

Täna saabus teade, et Narva linna piirile Vaivara valla maadele tahetakse ehitada 60 miljonit eurot maksev seakasvatuskompleks.

”Kas see seafarm ka teoks saab – ei oska vastata. Ei tea inimesi, ettevõtte suurust, rahakoti suurust, sidemeid. Aga olles seakasvatuses 15-16 aastat sees olnud ja teades, kui raske on seda ajada, eriti Euroopa Liidu tingimustes ja nende keskkonnamõjude probleemide rägastikus… ma ei tea, kuidas nad seda teevad, kuhu sead panevad,” sõnas Soorm.

Kaks nädalat tagasi olid Soormi sõnul seakasvatajad Põllumajandusministeeriumis ümarlaual. ”Kõik kurtsid, et teravili on kallis, sööt on kallis, mis viib väga kõrgele seakasvatuse tootmishinna, turgu ei ole, sigu kuhugi panna ei ole. Loomulikult käivad turud üles-alla. Turul on ületootmine, tootmishind kõrge, sealiha hind madal. Kõigil on väga raske. Ma ei tea, mis kahe või viie aasta pärast tuleb. Võib-olla on neil kolm kuni viis aastat aega – mis siis Euroopa Liidus toimub, ei tea. Ehk on Venemaa turg lahti?” küsis Soorm. Tänasel päeval on Soormi hinnangul idee sellisest seakasvatusfarmist on utoopiline.

Ekseko on samal ajal saavutanud oma emisefarmi tippmahu, 10 500 tootmisemist, ning keskendub efektiivsusele. ”Saadame aastas umbes 250 000 nuumsiga Rakvere tapamajja, seega eesmärk on nüüd saavutatud. Ekseko tänane eesmärk on sisemist efektiivsust lihvida.Geneetika, veterinaaria, erinevad uued nuumafarmid – selline sisemine lihvimine,” kirjeldas Soorm.

Hetkel kuum