Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Konflikt Ukrainas jõudis Ansipini

    Ukrainas kaubanduskinnisvaraäri ajava Eesti ühe rikkama inimese Hillar Tederi konflikt oma Ukraina äripartneriga on  jõudnud riigijuhtide tasandile.

    Oktoobri lõpus saatsid Tederi Ukraina äripartnerid murekirja Eesti peaministrile Andrus Ansipile ja president Toomas Hendrik Ilvesele. Lühidalt öeldes räägib kiri Tederi ebaausast äriajamisest Ukrainas.
    “Tehaksegi selliseid kirju ning kirjad saadetaksegi kas peaministrile või presidendile,” selgitas Teder eile. Umbes kuu aega tagasi pöördus ka Teder Ukraina valitsuse poole sõnumiga, et tal oleks abi vaja, sest Andrey Adamovsky, tema äripartner Kiievi kaubanduskeskuses Sky Mall, segab keskuse emafirma likvideerimist.
    Kaubanduskeskuse Sky Mall emafirma Filgate Credit Enterprise Limited asub Küprosel. Teder on soovinud firmat likvideerida ja vara oma äripartneriga ära jagada. “Adamovsky takistab erinevate meetoditega, nagu kokkulepped kohtute ja riigiasutustega, likvidaatori tööd ega lase ettevõtet likvideerida ning vara realiseerida,” rääkis Teder. Likvideerija määras ettevõttele Küprose kohus.
    Partner tegi tagasi ja saatis ka kirja. Kuna Teder oli pöördunud Ukraina valitsuse poole, siis otsustas ka tema partner kasutada seda võimalust. 24. oktoobril saatis Adamovsky kirja Eesti peaministrile ja presidendile abi saamiseks. “Ma olin väga üllatunud, kui kuulsin Ukraina peaministrilt Viktor Janukovitšilt, et Eesti valitsus on taotlenud diplomaatilist abi Eesti rikkamale inimesele Hillar Tederile,” selgitas Adamovsky oma kirjas.
    Tema sõnul kaasas Teder poliitilist jõudu ning kirja eesmärk on Eesti valitsusele selgeks teha, et Teder ajab oma äri ebaseaduslikult ning tegeleb mitme pettusega. Adamovsky eesmärk on pöörata Eesti valitsuse tähelepanu Tederi käitumisele Ukrainas ning ta palub Eesti abi, et lõpetada vaidlus partnerite vahel.
    Kiievis tekkinud konflikt ulatub kolme aasta tagusesse aega. 2010. aasta veebruaris ostis Adamovsky ettevõte Stockman Interhold S.A kontrollpaki 50% pluss 1 aktsia Hillar Tederile kuuluvas ettevõttes Assofit Holdings Limited, mis kannab praegu nime Arricano Trading Limited. Ettevõtte peamine vara on Kiievis asuv 67 000ruutmeetrine kaubanduskeskus Sky Mall, mis on suhteliselt edukas ning mille väärtus ületab 250 miljonit dollarit.
    Tederi sõnul kutsusid nad ise Adamovsky äriparteriks. “Ta müüs mingi oma vara maha ning tal tekkis vaba raha. Meile soovitas teda investeerimispank,” sõnas Teder.
    Tehing sõlmiti klausliga, et Tederi firma Retail Real Estate omab õigust need aktsiad märtsis 2011 tagasi osta. Kuid kui aeg kätte jõudis, keeldus Adamovsky aktsiaid tagasi müümast ning vaidlustas tehingu kohtus. Adamovsky väidab nüüd, et Arricano on rikkunud lepingujärgseid kohustusi ning on andnud konfidentsiaalset infot kolmandale osapoolele.
    Kokkuleppele ei suudeta jõuda. Tederi sõnul on ta pakkunud nüüd ka Adamovskyle tema osa ära osta ning läbirääkimised on pooleli. “Viimasel hetkel ta alati kas hüppab alt ära, muudab hinda või ei kirjuta paberitele alla jne,” kirjeldas Teder.
    Äripäev kirjutas mullu sügisel, et eelmise aasta augustis Teder peaaegu kaotas vaenuliku ülevõtmise tõttu kontrolli oma Kiievi Sky Malli kaubanduskeskuse üle. Adamovsky muutis eelmisel aastal Sky Malli juhtkonda ning tõeline etendus algas 29. augustil. Sel päeval ei pääsenud Tederile kuuluva Arricano Grupi inimesed enam oma Sky Mallis asuvasse kontorisse. Liftid olid välja lülitatud ja treppidel takistasid teed turvamehed.
    Ansip: usun meie ettevõtjaid
    Hillar Tederi ja tema äripartneri vaidlusesse ei hakka peaminister Andrus Ansip sekkuma, küll aga kaitseb Eesti ettevõtete huve ning juhib tähelepanu tekkinud probleemile. Kirjale vastamine tema sõnul probleemi ei lahenda.
    Minu käes on kiri, mille olete saanud 24. oktoobril, see puudutab Hillar Tederi äriajamist Ukrainas. Kas olete sellega tutvunud? Jah, olen selle läbi lugenud.
    Milline on Teie seisukoht? No... ei ole peaminister see, kes ärivaidlustesse sekkub, seda kindlasti mitte. Kõikide riikide peaministrid, kaasa arvatud ka Eesti Vabariigi peaminister, kaitsevad oma ettevõtjate huve väljaspool oma riiki. Mina olen seda alati teinud, olen kaitsnud ettevõtete huve ka muu hulgas Ukrainas. Sellest on kirjutanud ka Äripäev. Mõne ettevõtte puhul on positiivsed tulemused juba saavutatud, teiste puhul on märgata nihkeid ja kolmandate puhul ei ole kahjuks nihkeid täheldada. Peaminister saab juhtida tähelepanu sellele, et on tekkinud probleemid, ja sellele, et mõnd ettevõtet ei ole meie hinnangul koheldud võrdselt Ukraina kohalike ettevõtetega.
    Kuidas Te otsustate, kas meie ettevõtteid on koheldud õigesti? Kas kuulate sealse ettevõtte või meie enda ettevõtte arvamust? Kindlasti on meie ettevõtja see, kes annab sisendeid. Selletaolistel juhtudel ei võta kumbki peaministritest, kelle vahel vestlused toimuvad, hoiakut selle ettevõtte suhtes, vaid taotletakse seda, et teine pool nendele probleemidele tähelepanu pööraks. Tavaliselt on probleemid saanud lahenduse mitte ainult Ukrainas, vaid ka siin lähemal.
    Kas see on tavapärane, et taotlete Eesti ettevõtetele diplomaatilist abi? See oli seal kirjas sees küll, aga mingit selletaolist taotlust pole küll keegi esitanud. See on täiesti tavapäratu ja see väide on vale. Mis on diplomaatiline abi? Me kindlasti ei ole seda taotlenud.
    Mis sellest kirjast saab? Kas on plaan kohtuda ka Tederi äripartneritega. Ei, kindlasti ei ole mul plaani kohtuda äripartneritega. See on ikkagi äripartneritevaheline asi ja Ukraina kohtusüsteemi asi neid probleeme lahendada.Peaministrid saavad ainult tähelepanu juhtida nendele probleemidele. Lahendus on teiste institutsioonide käes.
    Kas Te vastate sellele kirjale ja mida täpsemalt?  Nagu te teate, siis üldjuhul peaministrid ise ei kirjuta vastuseid selletaolistele kirjadele. See kiri saab kindlasti vastuse, aga see vastus ei pretendeeri probleemi lahendamisele. Probleem tuleb lahendada Ukrainas.
    Keda Te siis usute, kas Hillar Tederit, kes ütleb, et temaga on Ukrainas käitutud ebaseaduslikult, või tema partnerit, kes ütleb, et Teder on rikkunud seadusi? Ma ei tahaks selles küsimuses spekulatsiooni edasi arendada. Loomulikult intuitiivselt usaldan ma oma ettevõtjaid. Nende ettevõtjate probleemikirjeldused on olnud siiamaani täiesti adekvaatsed.
    Kas seoses selle kirjaga on plaan võtta ühendust ka Ukraina võimudega ning teha nendega koostööd?  Selle kirjaga seoses kindlasti mitte. Probleemist oleme me rääkinud nii Ukraina peaministri kui ka Ukraina presidendiga – mõlema suhtumine on mõistev ja avatud.Ma loodan, et nende suhtumine tähendab ka seda, et meie Eesti ettevõtete kohtlemine saab olema objektiivsem kui  ilma kahepoolse kohtumiseta minu ja minu kolleegide vahel.
    Kas see, et usute Eesti ettevõtteid, ja see toetus on seotud sellega, et Hillar Teder on üks suuremaid Reformierakonna annetajaid? Ma ei tea, et BLRT (käis sammuti Ansipiga kevadel Ukraina visiidil – toim) oleks Reformierakonnale midagi annetanud. Need on täiesti eri asjad.Kindlasti ei maksa siin otsida mingisuguseid põhjusi sellele, miks mõni ettevõtja on annetusi teinud.Minu usul ei ole lõpuks mingisugust mõju asja lahendamisele. Kui peaministri sekkumine aitab kuidagi asja objektiivsele käsitlemisele kaasa, siis on see praktiliselt maksimum, mida peaminister oma ettevõtete heaks teha saab.
    Ansip käis kevadel Ukrainas suhteid silumas
    Peaminister Andrus Ansip käis koos äridelegatsiooniga tänavu kevadel Ukrainas tutvustamas oma sealsele kolleegile Eesti ettevõtjaid ning nende plaane riiki investeerimisel.Delegatsiooni kuulusid Hillar Teder, Fjodor Berman, Armin Karu ja Priit Rohumaa. Toona rõhutas peaminister, et Ukraina turul tegutseb mitu Eesti suurinvestorit, kellel on pikaajaline kogemus ning huvi jätkata riiki  investeerimist. Samas on oluline, et mitme suurärimehe probleemid Ukrainas saaksid lahenduse, lisas ta.Ukraina peaminister Mykola Azarov suhtus Eesti ettevõtjate probleemidesse tõsiselt ning lubas tegutseda probleemidele lahenduste leidmiseks, et riikidevahelised investeeringud ja kaubavahetus saaksid suureneda.Lisaks kohtus Ansip ka Ukraina riigitulude ministri Oleksandr Klymenkoga, kelle ülesanne on maksusüsteemi lihtsustamine, võitlus varimajandusega ja ärikliima liberaliseerimine. “Need on väga olulised komponendid, et luua soodne investeerimiskliima,” ütles Ansip.Ukraina peaminister külastas Eestit 2010. aastal.
    Tederi usaldus kõigub
    Lisaks tülile Sky Malli kaubanduskeskuse ümbervaidleb Hillar Teder juba aastaid kaubandusketi O’Key Ukraina võla­usaldajatega. Tänavu 17. augustil tuli Ukraina Jaemüüjate Tarnijate Assotsiatsioon välja avaldusega, kus hoiatab ohtude eest neid, kes soovivad Londoni börsil osta Arricano Real Estate’i aktsiaid.Ukraina Jaemüüjate Tarnijate Assotsiatsiooni ja pankrotistunud O’Key Ukraina ühe võlausaldaja esindaja Aleksei Dorošenko sõnul ei olnud nende eesmärk takistada Arricanol IPO korraldamist. “Meil on hea meel, et Arricano korraldas IPO, see annab meile lootust, et me saame oma raha tagasi,” märkis Dorošenko. “Eesmärk on see, et Teder saaks aru, et see olukord ei ole tema jaoks kasulik.”Dorošenko sõnul on neil vaja sõlmida rahumeelne kokkulepe, kuid praegu seisab see kohtu taga.O’Key Urkaina on oma võlausaldajatele võlgu umbes 10 miljonit eurot, see on summa, mille on määranud kohus.Kuigi kohtuprotsess on kestnud juba üle kolme aasta, usuvad mõlemad võlausaldajate esindajad, et lõpuks see olukord laheneb nende jaoks positiivselt, ja nad on valmis võitlema lõpuni.2012. aastal korraldati Tederi vastu Kiievis pikett nende Ukraina ettevõtjate eestvedamisel, kes on kaotanud raha ärimees Hillar Tederi osalusega ettevõtte O’Key Ukraina pankroti tõttu.Piketil osalenud võlausaldajate esindajad kandsid loosungeid “Teder, anna meile tagasi, mis varastasid. Rohkemat pole meile vaja” ja “Hillar Teder häbistab Eesti ettevõtlust!”.
     
    Kes on kes
    Andrey Adamovsky 
    41aastane Ukraina ärimees, sündinud Odessas, praegu Kanada kodanikÄrihuvid seotud peamiselt kaubanduskinnisvara arenduse ja telekomiäriga.Ukrainas tuntud kui telekomioperaatori Farlep asutaja. Väljus ettevõttest 2005. aastal.
    Venemaa suurimale mobiilioperaatorile MTS kuuluva ettevõtte Komstar partner.ehitusprojektides olnud Ukraina poliitiku ja Krimmi peaministri Vasyl Dzharty ning agraarpoliitika ministri Mykola Prysyazhnyuki äripartner. Koos viimaste tütardega omab ehitusettevõtet Forest City.
    Haldab Kiievis 600 000ruutmeetrist multifunktsionaalset kompleksi Gorki Park, mille väärtus on miljard dollarit. 22 000 ruutmeetrit kompleksist võtab enda alla kaubanduskeskus Sky Mall. Teisel pool väljakut peaks Adamovsky hakkama 70 000 ruutmeetril arendama sama brändi all teist kaubanduskeskust. Kiievi ärikinnisvara pakub investoritele aina rohkem huvi, sest olemasolevates keskustes on ruumi väheks jäänud.
    Ostis 2010. aastal oma ettevõtte kaudu kontrollpaki Hillar Tederile kuuluvas ettevõttes Assofit Holdings Limited (praegu Arricano Trading Limited), mille peamine vara on Sky Mall.
    Üks suuremaid erakunstikogu omanikke Ukrainas, huvitub Venemaa ja Ukraina 19. sajandi lõpu, 20. sajandi alguse kunstist.
    Vara väärtuseks hindas portaal Fokus.ua tänavu 262,5 miljonit dollarit, millega on 200 rikkaima ukrainlase seas 65. kohal. Mullu hindas ajakiri Korrespondent oma edetabelis “Kuldne sada” vara suuruseks 263 miljonit dollarit.
    Allikas: Ukraina agentuuri Slidstvo.Info uuriv ajakirjanik Dmytro Gnap, Äripäev
     
    Taust
    Hillar Tederi ärid Ukrainas
    Plaanib tänavu hakata ehitama Audi tehasepoodi.Omab kinnisvaraettevõtte Arricano kaudu mitut kaubanduskeskust: 49% osalus Kiievi kesklinna suurimas, Sky Malli keskuses, lisaks 34 012 m² keskus Sun Gallery Krivoi Rogis, 27 000 m² keskus Intermall Simferopolis, 22 894 m² keskus M26 Kiievis ja 22 094 m² keskus City Mall Zaporižžjas.Viis Arricano hiljuti Londoni alternatiivbörsile.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Boeing on keerulises olukorras, kuid üllatas tulemustega
Kolmapäeval teavitas Boeing esimese kvartali tulemustest, mis näitasid, et ettevõtte korrigeeritud kahjum aktsia kohta oli 1,13 dollarit, mis oli väiksem kui oodatud 1,72 dollarit, vahendas Yahoo Finance.
Kolmapäeval teavitas Boeing esimese kvartali tulemustest, mis näitasid, et ettevõtte korrigeeritud kahjum aktsia kohta oli 1,13 dollarit, mis oli väiksem kui oodatud 1,72 dollarit, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.