• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uus Maa: palgalangus kinnisvaras on statistiline

  Palgasurve ja palgakasv puudutavad iga sektorit ning keskmise palga langus kinnisvarasektoris on statistiline, ütles kinnisvarabüroo Uus Maa juhatuse liige Elari Tamm.

  Täna avaldatud statistikaameti andmetest selgus, et kuigi keskmine brutokuupalk III kvartalis kasvas 8,8%, langes töötasu kinnisvaraalase tegevusega seotud sektoris.
  Tamm märkis, et kinnisvara on lai mõiste ning tema esindatud vahendusteenuse pool on müügi- ja tulemuste keskne. "Nii palju, kui sa müüd, nii palju sa suudad oma palka teenida. Seal on langusest raske rääkida. Kui üldiselt rääkida, siis see on statistiline. Tegelikkuses palgasurve ja palgakasv puudutab igat sektorit. See, et ta selliselt paistab on pigem ajutine," rääkis Tamm.
  Küsimusele, kas Uus Maa on palka tõstnud, vastas ta, et müügitegevuse puhul on ettevõttes head motivatsioonipaketid, nii et kui inimene müüb hästi, on tal võimalus kogu aeg paremini teenida. "Meie inimesed teenivad sel aastal rohkem kui eelmisel aastal," ütles ta.
  Majandusanalüütik Maris Lauri hinnangul on palgalangus kinnisvaras tingitud sellest, et turul tegutsejaid on palju, kuid nõudlus väike. Sellega Tamm ei nõustunud. "See on üldistav seisukoht. Kui vaadata segmenditi, siis elamuturul on nõudlus päris normaalne ja ka ehitajaid on päris palju," tähendas ta.
  Tamm leidis, et palgalangus võib puudutada muud, näiteks ärikinnisvara ja riigihankeid, kus on nõudlus langenud. "Seal võib tõesti olla selline olukord, kus ehitusmeestel ei ole nii palju tööd kui vaja oleks."
  "Kui vaadata üldiselt kinnisvara, elamispindu, siis nõudlus on päris korralik. Oktoober oli tehingute järgi vaadates statistiliselt üks parimaid kuid," lükkas Tamm ümber seisukoha, et kinnisvaras võiks olla nõudluse puudus.
  Tamme hinnangul palgatõus jätkub, sest palkade vahe on jätkuvalt suur. "Elama peavad kõik, see tähendab, et ka palgad peavad võrdsustama. See on selline unelm, ideaal. Meie ühiskonnas pigem näen, et vaene jääb vaesemaks ja rikas rikkamaks, aga see on nagu ühiskonna probleem juba," sõnas ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Tallinna börs jätkas nädalat langusega
Kolmapäeval oli Tallinna börs ainukene Balti börs, mis sulgus miinuses, langedes 0,38% 1996,23 punktile. Riia kerkis 0,87% ja Vilnius 0,26%. Benchmark indeks langes 0,02%.
Kolmapäeval oli Tallinna börs ainukene Balti börs, mis sulgus miinuses, langedes 0,38% 1996,23 punktile. Riia kerkis 0,87% ja Vilnius 0,26%. Benchmark indeks langes 0,02%.
Raadiohommikus: uue riskifondi miljonid, meelerahu ja politseinikud allilmas
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Raadiohommikus: kust tuleb töökius ning kuidas peab maitsema veganpihv?
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.