Anu Jõgi • 27. november 2013 kell 11:49

Soome eksport taastub kehvemalt kui Kreekal

Soome eksport on majanduslangusest toibunud aeglasemalt kui Kreeka oma, kirjutab Helsingin Sanomat, tuginedes Nordea uuringujuhi Aki Kangasharju andmetele.

Soomes on eksport taastunud viletsamalt ka teistest kriisimaadest – Itaaliast, Hispaaniast ja rahvusvahelist abipaketti kasutanud Iirimaast.

Võrdluse lähtepunktiks on 2008. aasta kaupade ja teenuste eksport, mis on Kangasharju arvustuste võrdsustatud sajaga. Sellega võrreldes jäi Soome eksport tänavu sügisel tasemele 90 ehk see on selgelt väiksemaks jäänud. Seevastu Hispaania, iirimaa ja Itaalia eksport on kasvanud.

1990ndail aitas Nokia Soomel lama ületada, nüüd see vedur puudub ja kogu tööstuses on praegu käsil muutus, nentis leht.

Sellegipoolest moodustab Soomes eksport suurema osa majanduse kogutoodangust kui teistes võrreldavates riikides. Nii oli Soomes mullu eksport 40% SKPst, Kreekas aga 26%, Hispaanias 32% ja Itaalias 30%, selgub Maailmapanga andmetest. Kogusummana oli see Soomes 77 miljardit eurot.

Hetkel kuum