Ave Lepik • 4. detsember 2013 kell 9:22

AMTEL: määramatus maksudega andis tunda automüügis

Oktoobris kerge hüppe üles teinud uute sõiduautode müük jäi novembris veidi tagasihoidlikumaks ja püsis samal tasemel eelmise aasta novembriga.

Ilmselt on tõusu peatumises oma osa ka ebakindlal olukorral maksudega, ettevõtjad on mures võimaliku kulutõusu pärast, hindas Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Liit (AMTEL) oma pressiteates.

Automüüjad andsid novembris klientidele üle 1549 uut sõiduautot, mis on paarikümne võrra vähem kui eelmisel aastal. Automarkidest on jätkuvalt turuliider Toyota ning tarbesõidukeid müüs enim Peugeot.

AMTELi aasta 11 kuu võrdluses püsib tänavune uute sõiduautode müük endiselt ligi 5% plusspoolel, hoolimata sellest, et lõppenud kuul müüdi paarisaja  auto võrra vähem kui oktoobris. Tänavu 11 kuu jooksul on müüdud 18 508 uut sõiduautot, mis on umbes 850 jagu rohkem kui mullu. Liit lisab, et kui uute sõiduautode turg püsib plusspoolel, siis kasutatud autode ostmine näitab nii möödunud aasta novembri kui ka eelmiste kuudega võrreldes langustrendi - siin on kindlasti tunda ka maksu- ja tolliameti tööd käibemaksupettuste piiramisel.

Automarkide osas pole oma positsiooni loovutanud turuliidrid Toyota ja Škoda. Toyota müüs novembris 249 uut sõiduautot ja Škoda püsis 182 müüdud autoga teisel kohal, kolmas oli Renault 171 sõiduautoga.

Populaarseimaks mudeliks osutus taas Škoda Octavia, aga endiselt püsivad tabelis kõrgel kohal ka maasturid: väga edukad olid Honda CR-V, Nissan Qashqai ja Toyota RAV4, vastavalt teisel, neljandal ja viiendal kohal mudelite müügitabelis. Kolmas enimmüüdud mudel oli novembris Renault Clio.

Elektriautosid müüdi novembris 14 ja kokku on Eestis praegu arvel üle seitsmesaja elektriauto.

Ka uute tarbesõidukite müük jäi oktoobriga võrreldavale tasemele. Klientidele anti üle kokku 363 tarbesõidukit. Eelmise aasta kümne kuu võrdluses on aga uute tarbesõidukite turg tänavu olnud ligi 10% plussis. Müüduim automark oli novembris Peugeot 63 tarbesõidukiga, teisele ja kolmandale kohale platseerusid Renault ja Mercedes-Benz, vastavalt 43 ja 42 müüdud autoga.

Jätkuvalt hästi lähevad kaubaks ka veokid ja novembris oli selles segmendis edukaim Scania 38 müüdud sõidukiga. Mercedes-Benz müüs veokeid 24 ja Volvo 16 tükki.

Hetkel kuum