Ligi: Enefiti rumaluse eest vastutab juhtkond

Alyona Stadnik 19. veebruar 2014, 15:02

 Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul peab juhtkond vastutama nende Eesti Energia investeeringute eest, mis pole planeeritult käivitunud.

Ligi kinnitas, et rumaluse ja saamatuse eest, kui need investeeringud planeeritult ei käivitu, vastutab juhtkond. "Vastutuse aeg praegu küll käes ei ole, nii nagu ei ole ka aeg väita, et firma on läbi kukkunud oma arendustes. Ei ole läbi kukkunud!" märkis ta.

"On halvemaid ja paremaid uudiseid ja küllap on mul ka lähiajal anda mõni positiivsem. Nii et lõplikult ei tahaks küll ka juhtkonna kohta midagi öelda, minu arust on tegemist võimeka meeskonnaga," sõnas Ligi.

Ta lisas, et luid kui sealt tuleb suuri tagasilööke, siis loomulikult on juhtkonna vastutus see, mis lõpuks kaalumisele läheb. "Ma loodan, et läheb kõik hästi," sõnas Ligi.

"Ma ei saa anda selliseid inseneriteaduslikke lubadusi, aga iseenesest Enefit 280 töötab 50-80%-lise võimsusega, aga mitte stabiilselt," vastas Ligi küsimusele, millal võiks meie uus põlevkiviõlitehas tööle hakata. "Nii et õli sealt tuleb. Aga loomulikult on ootused selles suhtes kõrgel, see on iseenesest tulus viis põlevkivi väärindada, Eestil on see know-how olemas ja arendada tuleb seda igal juhul."

Ta tõdes, et selle tehasega on olnud pettumusi ja tagasilööke, aga selliste innovatsioonide puhul on küll raske ette kujutada, et kõik läheb libedalt. "Enefit 140, mis oli kaks korda väiksem seade, selle arendamine kestis ikka mõõtmatult kauem, aga nüüd ta toodab tulu," märkis Ligi.

"Tahtsime, täpsemini Eesti Energia tahtis ju teha suuremat seadet, see oli peamine muutus, ja need tarkused, mis vahepeal on vana seadme arendamisel saadud, sinna kõik lisada. See on teatud mõttes äririsk ja väga paljus tehnoloogia küsimus, kus võib öelda, et tagasilöögid ei ole kunagi välditavad, aga perspektiivid tunduvad sellele vaatamata olevat head," rääkis ta.

Ligi hinnagul on Enefiti puhul ka väga positiivseid arenguid. "Iseenesest see uus seade toodab või töötleb, peab hakkama töötlema põlevkivi palju efektiivsemalt ja tootma elektrienergiat näiteks vabanevast gaasist," sõnas ta. "Ma ei kujuta ette, et Eesti, kellel on selline looduslik ressurss ja selline know-how, loobuks ühes või teises vormis põlevkivienergeetika innovatsioonist ja katsetest seda eksportida," kinnitas minister.

"Igal juhul põhiprintsiibis ma arvan, on Eesti Energia õiges suunas liikunud. Kas ta on kohati liiga palju riskinud, liiga palju lootnud, seda me jõuame veel hinnata," lisas ta.

Jürgen Ligi vastas täna riigikogus küsimustele, mis puudutasid Eesti Energia uut põlevkiviõlitehast Enefit 280. 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. February 2014, 17:10
Otsi:

Ava täpsem otsing